За градинарството и храната с любов

Разговор на Зорница Гъркова с Ива Стоянова и Георги Събев в ''Изгрев''

Ива Стоянова и Георги Събев имат зеленчукови градини и парници в ямболското село Ханово, откъдето е родът на Георги. И двамата са с професии, свързани с растенията и храната – Ива е ландшафтен архитект, а Георги е готвач, с дълъг стаж в ресторанти в Скандинавия, включително и като главен готвач, включително в ресторанти в дивата природа, където всичко се приготвя на жив огън и се добива или отглежда от близката околност.

Опитът им с растенията и храната се отразява и на зеленчуците, които отглеждат, и на земеделските им методи, а дори и на избора на конкретни семена, директни забравени сортове, които си струва да бъдат отгледани.

Ива Стоянова и Георги Събев  в градините си
Младите зеленчукопроизводители прилагат минимални почвени обработки, мулчират и компостират активно в градините си, а билките, подправките и различните ядливи треви, които отглеждат сред зеленчуците си, добавят не само цвят, аромат и опрашители в градината, а и здраве за съобществата от растителни видове. За тях земеделието и отношението към храната са съвкупност от много фактори и могат да бъдат възпитани у потребителите.

Чуйте целия разговор в звуковия файл:


Снимки: личен архив на Ива Стоянова и Георги Събев
Още от Изгрев