Никога земеделието не е било лека работа. Там предизвикателствата са много, през последните години и климатът оставя своя отпечатък, а трудът на земеделеца често е недооценен. Това се отнася за хората, които със земеделие си изкарват прехраната, но не важи за колегите Пламен Коцев и Йорданка Петрова. И двамата много обичат Радиото, но имат живот и извън него- те са най-активните градинари в екипа на Радиото. И двамата са намерили начин да се отърсят от ежедневния стрес, който носи работата им като журналисти, и двамата си има свое си място, на което хем да се разтоварят, хем да си произведат доколкото могат част от храната. В навечерието на 16-ия рожден ден на Радио Видин в "Земята, която ни храни" си говорим за общото между журналистиката, рок музиката, екологията и земеделието.
Познавате Пламен от ефира на радио Видин, той е репортер, водещ на сутрешния блок "Посоките на делника в сряда" и на предаването "Рок общество", но се оказа, че е активен земеделец от седем години и всяка свободна минута е на своето Ранчо- мястото, което е неговият оазис в сивото ежедневие на големия град. Определя себе си като хоби градинар. На около 200 кв. отглежда различни зеленчуци и подправки, има си и плодни дръвчета. Учи се в движение, изградил си е повдигнати лехи, напипал е кои култури виреят там и точното им място, а цяла зима си прави зелена салата...
"Труд, работа и желание... Всяко нещо е любов, правиш ли го с любов, няма начин да не даде резултат... Доставя ми удоволствие да създавам живот"- казва Пламен.
Радва се на всичко, което се роди от двете му ръце. Както на работното си място, така и малката си градинка обича реда и естетиката. Като заклет рокаджия, не пропуска да посвири на своите растения и кой знае, може би затова се радва на богата реколта. По-важното е обаче, че всичко това му носи удоволствие в забързаното ни ежедневие.
Така е и при Дани Петрова- "екологът" на Радиото. Тя е журналист, водещ на сутрешния блок "Посоките на делника" в понеделник и на предаването "Еко свят". Обича да експериментира с нетрадиционни за българския вкус плодове и зеленчуци. Алабаш, батати, аспержи, арония, годжи бери и американска боровинка съвсем спокойно си съжителстват с червения лук и червените картофи. Нейният малък оазис е в градината на семейната къща в село Рупци- едно своеобразнт опитно поле, на което отглежда всякакви зеленчуци, но и си почива от ежедневния стрес. Обича да експериментира с нетрадиционни за българския вкус плодове и зеленчуци- понякога успява да изкара продукция, понякога не, но никога не се отказва и в никакъв случай не приема работа там като досаден ангажимент. Убедила се е, че няма по-вкусно нещо от това, което сам си произведеш:
"Когато пипаш земята с ръце, когато правиш лехите, това ти носи едно спокойствие, а досегът със земята те кара да се чувстваш добре..."
И моят ефирен партньор Петър Маринов обича да експериментира, но на терасата си във Видин- чуйте в звуковия файл какво си отглежда и как се справя с импровизираната си градинка.