Практика и философия на възстановяването

Разговор на Зорница Гъркова с Радослав Русев в ''Изгрев''

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това, толкова по-добре за нас.

Радослав РусевОсвен възстановяването на почвата обаче има и друго – може би по-невидимо, но не по-малко важно възстановяване – на доверието между потребителите, от една страна, и земеделските производители и занаятчийските преработватели, от друга. Използвам думата "страна" съвсем условно, в полза на смисъла и граматиката на изречението. Всеки потребител е и производител, обратното също е валидно, ние всички сме едно цяло, общност.

Радослав Русев се е заел с възстановяване и на почвата, и на доверието – на първото – в малка зеленчукова ферма край софийското село Иваняне, а на второто – в малък фермерски магазин в София, където освен собствената продукция, се предлага и продукцията на други малки производители.

Това само по себе си е малка крачка към голямата цел – все повече насърчаване и подкрепа за малките производители, които искат да произвеждат чисто, да продават локално и да създават кооперативи. С основната и най-важна цел – да се храним добре и да бъдем здрави.

Чуйте повече за практиката и философията на възстановяването в звуковия файл:

Снимка – личен архив

Още от Изгрев