Коледната магия във Видин - ароматно пътешествие с Ивайло Захариев
публикувано на 20.12.24 в 16:20
Фрагмент от ''Цветовете на деня''
По това време на годината в почти всеки град се организират коледни базари - онези приказни места с дървени къщички, украсени със светлинки, където търговци и производители от региона събират магията на празника. На нашия коледен базар във Видин всяка година има едно неизменно присъствие, това на Ивайло Захариев, истински майстор бариста, когото вече познавате.
При Ивайло можете да опитате кафе, което не просто се пие, а се преживява - ухае на събуждане и уют от метри разстояние. Топлият му шоколад е толкова плътен и ароматен, че всяка глътка носи усещането за домашен комфорт. А какъв коледен базар би бил това без чаша греяно вино, сладки изкушения или дори греяна ракия, която стопля не само ръцете, но и душата?
Около неговата къщичка витае ароматна симфония - на канела, меденки, портокалови кори и какао, които те пренасят на дивана до камината, под меко одеяло, с мечтание за снежни вечери. Размечтахте се, нали?
"Специалните кафета ги има и тази година, като основният бленд, който е Мексико-Индонезия, но новото е, че имам две нови чисти Арабики, които са от Колумбия, съответно и от Етиопия, като то се точкува от професионални дегустатори. Етиопия е 88 точки, то е най-високо оцененото, и наистина е просто една експлозия от вкусове. Неслучайно е най-високо оцененото кафе, което имам в момента и ще се радвам хората да се докоснат до него, както и до другите блендове, и да усетят нещо по-различно, и да имат възможността да опитат качествено и хубаво кафе, което е прясно изпечено."
Ивайло залага на семпли и изчистени напитки.
"Винаги гледам да е сезонно и да е актуално. И в този ред на мисли, кленово лате е ново тази година. Миналата година нямаше кленово лате, имаше други разновидности. То е с канела. Кленовият сироп и канелата много си отиват, особено с кафе. Другото, което е ново в менюто е белият шоколад с боровинки, който всички опитаха и останаха доста доволни. Греяното винце, малко така, съм го "тунинговал", така да се каже, пак е от региона, гледам да подпомагам нашите хора, производителите. Леко съм попроменил рецептата, но съм го направил много интересно, много приятно сладко-стипчиво... Има го и актуално, с добавки, които му вдигат градуса деликатно, подслаждат го и вкарват различните нотки. Примерно, тази канелена ракия, към която подхождаха малко недоверчиво, тя е като ликьорче, много деликатно подслажда виното, вдига градуса лекичко и го прави много приятно, като го обогатява на канела. Другият вариант е с тъмен ром, който вкарва едни такива много интересни шоколадови нотки, даже, леко горчи и съответно портокалов ликьор, с него става също много добре, защото е основният цитрус във виното."
Бутиковият чай тази година също е част от коледното меню, което предлага Ивайло на базара.
"Тази година имам няколко екзотични вкуса, но пък тях ще ги запазя в тайна, няма да казвам всичко. Има два, три нови вкуса, които могат да минат да опитат любителите на чая. По-запознатите знаят, че предлагам чая и с няколко вида ром, за който искам да вкара малко градус в самата напитка."
Освен всички напитки, Иво предлага и домашно направени бисквитки, меденки и ореховки.
А сега, стига мечти - време е за действие! Хайде, слагайте шала и ръкавиците, защото Ивайло ни чака! Гарантирано ще ни посрещне с усмивка, чаша топлина и щипка коледно настроение. И кой знае - може би между една глътка кафе и сладка приказка ще откриете онзи празничен уют, който да ви стопли до дъното на сърцето.
Още от Цветовете на деня