Чудото шоколад – Епизод 1: Божественият цвят на какаовото дърво
"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..."
Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът.
Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали истински шоколад, а може би, защото не знаете как и къде се раждат съставките му. За всичко това и още много за шоколада искаме да ви разкажем в петте епизода на тази "Радиоенциклопедия".
Епизод едно се връща назад във времето на маите и ацтеките, които първи започват за пият напитка, която днес можем да наречем горещ шоколад. Разказва за това как преди да се превърне в изкушаващото нежно блокче, с лъскава повърхност, която се топи докато става част от нас или пък в "божествена напитка" шоколадът изминава дълъг път.
Отначало той е просто какаов плод. Да, плод. Расте на дърво, което, представете си, вирее само в определени части на света. Отглеждат какаото насред екваториалната джунгла, режат го с мачете, защото дървото му няма клони, а плодът расте направо от стеблото и после го оставят да ферментира.
Какаовото дърво е както казва един от събеседниците ни "сякаш нещо, което не идва от този свят."
От този първи епизод ще научите много любопитни истории от нашите събеседници, някои от които са посетили Перу и други места, където расте какаото и от първо лице разказват за джунглата, за чудото на ферментацията, държали са в ръцете си какаови шушулки във весели цветове, докосвали са нежните какаови зърна, после грижливо са ги обработвали за да ги превърнат в шоколад за всички нас.
В епизода участват: шеф Ради Стамболов, Красимир Бенямин, собственик и съосновател на шоколадова фабрика в София, Магдалена Кърлет. консултант по здравословно хранене, Антон Кринчев, собственик и съосновател на малка шоколадова лаборатория в София.
Снимки: Антон Кринчев и Красимир Бенямин и двамата пътували до местата, където се ражда какаовият плод.