Сладкото като история и ритуал

Ануш абур

Сладкото като история и ритуал: Ануш абур

В предаването "Радиоенциклопедия" по програма "Христо Ботев", в поредицата "Сладкото като история и ритуал", разказваме за сладкия вкус на арменците у нас. Нарекохме изданието "Ануш абур", което означава "сладка супа", позната у нас повече като ашуре – вкусна и важна обредна храна. Чрез разказа за ашурето, баклавите и кадаифите, бадемовите сладки и белите курабии, грис халвата и буламата, ви запознаваме с празничния календар и с важните събития в живота на арменската общност.


Гости в предаването са Сахак Чалъкян, съпредседател на Асоциацията "Арменска общност – България" и Крикор Асланян, писател и запален кулинар, който има дългогодишен опит в приготвянето на арменски сладкиши, включително и като собственик на ресторант. Най-старата рецепта, която помни е на ашурето и така вече 85 години. Сахак Чалъкян е роден и живее в квартал в Пловдив, за който казва, че "нещата са почти като във филма "След края на света".

Повече за сладките обредни и празнични храни на арменската общност у нас в звуковия файл.



Снимки: Wikipedia, Pixabay
Още от Радиоенциклопедия (1001 защо – Ефир знание)
08.10.2408:05