Пивовари: Епизод 4 – Микропивоварите, ароматът и личното – Крафт като живот

Пивовари: Епизод 4 – Микропивоварите, ароматът и личното – Крафт като живот

В пет епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас, след Освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега. 

Във всеки епизод  с помощта на потомци, краеведи, историци, разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: Братя Прошек, д-р Кожухаров, Франц Милде, Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер . 

Заедно с историите от миналото, съвременните пивовари говорят за "наследеното" знание и любов към пивоварството. Освен занаят за всички тях то е и "страст" към един продукт, който "остава жив дори когато вече е сипан в чашата".

Епизод четири е със заглавие: Микропивоварите, ароматът и личното – Крафт като живот.

В него двама пивовари – единият в Пловдив, другият – в Бургас, съвсем отделно един от друг, мечтаят и създават "жива бира". За страстта да вариш "жива бира", за спецификата на варенето, за метаморфозите на продуктите и ароматите, с които те са съпроводени през целия технологичен процес, както и за занаятчийството и традициите на "крафт пивоварството", разказват: Иван Карагьозов, бранд мениджър на малка крафт пивоварна в Пловдив, и Юри Сидоренко, собственик на крафт пивоварна в Бургас.

Снимки – личен архив на Иван Карагьозов


Още от Радиоенциклопедия (1001 защо – Ефир знание)