Охлюви по българевски



Милион и триста хиляди охлюви се развъждат във фермата за охлюви в каварненското село Българево. Стандартът е на 1 кв. метър да има по 300 охлюва. Това обяснява Пенчо Петков, родом от Тервел, който от 15 години е в този бизнес. Загубата при адаптацията на охлювите е около 50-60 хиляди броя на декар. Загуби има и при събирането им, докато израснат, така че на декар загубите могат да достигнат около 200 хиляди охлюва.


Таи година фермата е заредена на 9 юни. Процесът на угояване продължава около 120 дни. "Реколтата" се очаква в края на септември.



В началото на бизнеса Пенчо Петков изнася продукцията основно за Испания, Франция и Белгия по програма "Млад фермер". 

Следват два фалита и завой в стратегията на бизнеса - изграждат ферма за посещения и дегустация. 

В района на Българево има голям пътникопоток заради Двореца в Балчик и Калиакра. 

Туроператорите ползват маршрута вече 20-30 години.




За кухнята в 60-местния ресторант се грижи съпругата на Пенчо Петков. 

Менюто е скромно - ястията са осем на брой. 

Французите, които ги посещават, се учудват, че може да съществува друго,  освен охлюви по бургундски и пастет от охлюви.



Охлювите за демонстрация остават цяло лято в залата. 

Хранят ги, но най-много обичат моркови. 

Хайверът им е като кус-кус.



Атракция за туристите е и най-големият сухоземен охлюв.


Плановете на собственика на фермата са да открие специализиран ресторант за охлюви във Варна. 

Очаква се това стане още тази есен.


 


Чуйте повече в прикачения звуков файл.

Снимки: Емилия Николова