На лов за трюфели


Сухото време и високите температури влияят на реколтата от трюфели, които се отглеждат в гората край балчишкото село Оброчище. Това съобщи за Радио Варна един от четиримата собственици на плантацията Димитър Димитров.  Сезонът е приключил  по-рано - през юли, вместо в края на август.  Отглеждат черен летен и черен есенен трюфел. Показателите за летните месеци не са добри, затова не очакват добър сезон за есенния трюфел. Липсва влага, а в плантацията няма поливна система.

Най-големият черен трюфел, който са откривали досега в плантацията е тежал 780 грама. 



Тази година размерите им са по-малки.



Повече от 10 години балчиклията Димитър Димитров търгува с черни трюфели. Плантацията се простира върху 90 декара стари гори от времето на комунизма, изкуствено насадени.

Черните трюфели се култивират предимно на дъб, липа, габър, бор и лешник. От едно дръвче се очаква минимален добив от около 1 кг за сезон. В един декар има около 60 дръвчета, т.е. добивите са около 60 кг от декар.

Цената на трюфелите зависи от пазара. Черният трюфел понякога стига 50 евро на кг, белият може да достигне до 6-7 хиляди евро.



Най-силен е летният сезон, когато има големи количества от черния летен трюфел.

От новите насаждения очакват първите добиви след две години.



Породите, които са подходящи за лов на трюфели, са подходящите и за птичи лов.  Научавали сме бездомни кучета да откриват трюфели, споделя Димитров.




Условията в плантацията не отговорят за отглеждането на бял трюфел, обяснява Димитров. 

Рядко се случва в природата да виреят на едно място бял и черен трюфел.



Свежият трюфел се изнася основно за Испания, Италия и Франция. Търгуват с целия свят.

У нас все повече ресторанти предлагат трюфели. Преди ресторантите поръчвали по 100 грама на месец, сега - 100 грама на седмица.

Нямат производствена база. Продуктите с трюфел се преработват в България и Италия.

Предлагат приключенски тур с влакче и гурме дегустация на техните продукти. Продават фиданки, "заразени" с черен трюфел.



 

Съдружниците развиват бизнеса с трюфели без банков кредит, а само със собствени средства.

Работят в посока подпомагане чрез европейски фондове. Причината е, че у нас, за разлика от другите държави, няма подпомагане за дейността им.





Чуйте повече в прикачения звуков файл.

Снимки: Емилия Николова