Пивовари: Епизод 1 – Във всяка глътка пиво сме оставили любов. Пивото, Тепето и Заводът

Пивовари: Във всяка глътка пиво сме оставили любов. Пивото, Тепето и Заводът – епизод 1

В четири епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас, след освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега. Във всеки епизод с помощта на потомци, краеведи, историци, разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: братя Прошек, д-р Кожухаров, Франц Милде, Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер. 

Заедно с историите от миналото, съвременните пивовари говорят за "наследеното" знание и любов към пивоварството. Освен занаят, за всички тях то е и "страст", към един продукт, който "остава жив дори когато вече е сипан в чашата".

Епизод едно е със заглавие: Във всяка глътка пиво сме оставили любов. Пивото, Тепето и Заводът.

В епизода са преплетени историите на Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер, създателите на старата пивоварна в Пловдив през 1881 г. и съвременните технологични процеси на пивоварството, показани ни в завода в Хасково, където по-късно се премества фабриката на Фрик и Сулцер.

За историята на Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер разказва инж. Иван Чалъков, написал книга за пивоварната. Сам той е работил там до пенсионирането си като главен технолог.  В завода в Хасково събрахме звуци, както и описания на всички процеси на варенето на пиво в наши дни от Васил Мутафчиев, Стоян Стоянов, Мариан Павлов – технолози в пивоварната в Хасково.

Снимка – Уикипедия
Още от Радиоенциклопедия (1001 защо – Ефир знание)