С грижа за зеленчуковата градина в летните горещини

С настъпването на летните горещини растенията се нуждаят от повече грижи. Заради жаркото слънце все по-голяма е необходимостта от поливане. Кога и колко да поливаме и как още да се погрижим за зеленчуковата градина- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов:

"В горещините е добре да има засенчващи мрежи, но да не са повече от 25-30 %, защото окапват цветовете и издребняват плодовете. Най-доброто време за поливане е късно вечер, когато водата ще има повече време да проникне в дълбочина преди да се изпари от високата дневна температура и за да не се получават изгаряния по долните листа. При краставиците трябва да се поддържа постоянна влажност, на 2-3 дни трябва да се полива, но те изискват и доста хранителни вещества. Влажност трябва да се поддържа и при доматите, да не се оставят да засъхват... "

В летните горещини трябва да се води редовна борба с вредителите, каза специалистът:

"Масово от високите температури тръгват трипси, цикади, които причиняват вирусни заболявания, те са нелечими. Трябва редовна борба, но ако обираме плодове и зеленчуци, трябва да се съобразяваме и с карантината... Появяват се листни въшки, има и нови вредители, които навлизат през Гърция, вече има и миризливки... Има регистрирани препарати, но трябва да се внимава с карантината и да се уточни точният вредител... Опасни са, защото предават вирусни заболявания векторно и не се лекуват- трябва да отстраним цялото растение. Затова е хубаво да се проведе превантивна борба".

Когато в градините е изградена система за капково напояване, е допустимо да се полива и през по-топлата част на деня, но отново трябва да се внимава, защото се получават изпарения... Редовно трябва да се следи и за недостиг на калций в почвата:

"При високите температури при обилно поливане калцият в почвата намалява и се причинява върхово гниене. Тогава трябва да се внесат калциеви торове, особено при домати и пипер..."

Понякога при високите температури има необходимост и от опрашване:

"При температури над 32-34 градуса цветовете окапват и не се отделя достатъчно полен, не се образуват завързи. Тогава е хубаво да се вкарат опрашители късно вечерта.."

Поради високите температури няма опасност от гъбни заболявания по зеленчуците, но има много неприятели, които предават вирусни заболявания. Затова агрономът съветва- редовно третиране, следене и задължително допитване до специалисти.

Янислав Цветанов е дипломиран агроном, завършил е "Биологично земеделие" в Пловдивския аграрен университет, магистратурата му е  "Растителна медицина". Има агроаптека и не отказва експертен съвет.  
Още от Земята, която ни храни