Гроздето тази година- малко, но с добро качество
публикувано на 04.09.24 в 17:00
Милка Велкова, гроздопроизводител
"Гроздобера го започнахме близо месец по-рано... Тази година е катастрофална за лозята в Северозападния край. Безснежната зима, без влагозапасяване, без дъждове от юни до септември, на 1 метър в почвата няма влага. На 1 август бяха готови белите сортове, а на 10-ти- червените- това не се е случвало... На 20 см от повърхността влага няма... Изсъхват по-младите лозя, оцеляват старите и тези, които са на северен скат... В момента гроздовете стафидират от високите температури и високата температура на земята- при 38 -39 градуса на въздуха, на земята е 45 градуса..."
Качеството на гроздето е перфектно, ако се обере навреме ще се задържи, казва Милка Велкова, но добивите ще са по-ниски:
"Катастрофално ниски, към 30 % от миналогодишния добив. Ако миналата година сме брали по тон и половина от декар, сега към 200-250 кг от декар- от белите и червените сортове. Градусът е висок - 25-26, но с всеки изминал ден ще се вдига, а соковете ще започнат да се връщат обратно, за да съхрани лозата... Огромен проблем е ниският добив, има гроздопроизводители, които нищо няма да наберат...
Масивите са на брега на Дунав, а въздушната влага оказва влияние върху развитието на лозята... Вървим към изкореняване на старите масиви... Младите ще оставим, защото са с повече лози в декар и са по-рентабилни..."
1600 декара лозя стопанисва Милка Велкова. В масивите се отглеждат мерло, каберне совиньон, кралски рубин, совиньон блан, сира, врачански мискет и тамянка. Заради климатичните условия, високите разходи и нерентабилността на производството, ще започнат да изкореняват по-старите сортове. От няколко години сред проблемите за гроздопроизводителите е и реализацията на продукцията:
"Допреди няколко години винпромите имаха капацитет да купуват от нас производителите. Последните години почти не купуват и остава само пазарът на дребно. Мислили сме за малка избичка, но и реализацията на вино е трудна. При толкова изби, които не могат да си реализират виното, е безсмислено да го правим...Сега Наредба 5 до някаква степен ограничава вноса, за да можем и ние да си реализираме и малкото оскъдна продукция... "
На този етап нямат проблем с работната ръка, все още има желаещи да работят, с тях се сключват договори, има и постоянни работници. Милка Велкова е убедена, че за лозарството има надежда:
"Винаги има надежда, не знаем другата година каква ще е, дано е по-добра... Гледаме гроздето с мерак и любов и затова е хубаво, затова и имаме много клиенти..."
Още от Земята, която ни храни