Задава се Празникът на свинските уши
Във Варна и Бургас деликатесът се предлага като "старозагорски калмари"
публикувано на 12.02.25 в 15:35

Разговор на Радка Петкова с академик Васил Герлимов
Наближава единственият празник на свинските уши, който тази година ще се състои в Стара Загора. В града няма ресторант, в който да не се предлага този специалитет, и докато някои бърчат пренебрежително носове, други с удоволствие си отхапват от колагеновия специалитет. Мнозина го смятат за деликатес, и го предлагат в различни вкусове и с маринати. В менюто във Варна, в Бургас, пише старозагорско мезе или старозагорски калмари, казват организаторите. А различни агенции предлагат еднодневно пътуване до града на липите и поетите, съответно от Варна и Шумен.
Колко е хубаво, че едни нищо и никакви свински уши могат да ни съберат, за да се видим с днешни и позабравени приятели, да се порадваме и забавляваме в нашенска атмосфера, докоснали се до корена си и останали истински, пише Долап,бг, медиен партньор на събитието. И обобщава - след различни за и против, празникът ще го има.
Среща на празника ще си дадат производители и преработватели на свинско месо, ресторантьори и готвачи. Фолклорни и рок състави ще веселят публиката, със специалното участие на комика Звезделин Минков. А родопската актриса Веселина Бабаджанкова ще го подгрява с народен хумор.
Посетителите също ще разгледат фермерски пазар и винарни от района.
Накрая ще има и журиране на най-вкусно приготвен деликатес.
Всъщност, този празник, не е единствен по рода си. Преди време, във Варна се проведе Празник на пачата, на който заслужилият майстор показа творението си “Големият взрив”, сготвено от 12 свински крачета, ушички и задни джоланчета. За празника на свинските уши, разговарям с председателя на НЧ "Климент Охридски", академик Васил Герлимов, хореограф, фолклорист, критик, режисьор на всички съпътстващи програми на Националния фолклорен събор в Копривщица:
"Стара Загора е центъра, и така сме го наименували "Празник на старозагорския деликатес - Свинските уши". В Стара Загора няма заведение, където да не се предлага този деликатес, свинските уши по най-различни рецепти, с най-различни вкусови и качества и е нещо много интересно. Не само в Стара Загора, но от тук започват нещата и залива цяла България вече.... аз съм виждал лично в менюто в ресторант край Варна, в Бургас, където пише старозагорско мезе или старозагорски калмари, което е още по-интересно".
По думите на Герлимов най-традиционната рецепта е - ушите се варят и след това се пекат на скара. Някой път се варят в специални сосове или се гарнират с тях, някои ги предпочитат по-твърди, други пък по-меки.
"Като дойдете някой ден в Стара Загора, непременно трябва да си поръчате от този специалитет", казва хореографът.
Празникът започва на 15 февруари от 10 до 20 часа на Станционната градина. Ще има богата елитна художествена програма - фолклорни ансамбли, професионален оркестър, рок и поп групи. Ще има конкурс, в който самите посетители ще определят най-качественото мезе. Партньори са Тракийския университет, вестник Долап.бг, БНР-Стара Загора, телевизия Стара Загора, община Стара Загора, клуб "Липа".
Граждански клуб "Липа ще представи темата "Прасето, Вселената и още нещо".
Ще се проведе научна конференция със свинепроизводители и студенти.
Ще има фермерски базар от свинско месо, пчелни продукти и вино, ще се лее хубава бира. Кукленият театър ще изнесе представлението "Трите прасенца".
Звезделин Минков ще бъде гост артист, а водеща ще бъде Веселина Бабаджанкова, от Смолянския театър.
Професионални и любители готвачи ще предлагат от деликатеса.
Още от Вкусен следобед