Росица Генчева: Без роса не може да има и цветя

Росица Генчева за Цветница на село


Природата днес тържествува и тя празнува Вход Господен в Йерусалим, тревата зеленее, цветята са разцъфнали, а по полетата в малките населени места блеят агънца. Цветница е един от най-вълнуващите празници на село, изпълнен с множество песни, богати обредни традиции и радост. Росица Генчева си спомня как е събирала върбови клонки и е плела венчета на този ден. Как кулинарката възприема името си, какво си спомня от миналото, връща ли се и сега на село, нека да чуем: "Благодаря, че се сетихте за мен на този хубав пролетен празник. Празник! Само хубави неща помня /от село, бел. ред./. Разцъфнали цветя, най-вече лалета, зюмбюли, лулички им викахме...нямам думи, тази зелена...стада...агънца винаги е имало. Пролетен празник, празник на много хора, празник на цветята! "

"На църква се ходи, пък се донасят от тези върбови клонки, слагаме си на вратите".

"Хубав пролетен празник, изпълнен с множество песни, танци, народна музика, наречен още Връбница. Събирала съм върбови клонки, живеехме около река и много върби имаше. И сме плели венчета, и сме ги слагали, и така сме  лазарували". Както на Гергьовден, така и на Цветница, се е ядяло печено агнешко.

Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и сушени плодове, кисело зеле и кисели краставички.
На празничната трапеза може да се сложи и риба.
И тъй като Великден е в неделя, когато ще е късно вече да ви казвам как се прави козунака, който се меси на Велики четвъртък, ето ви една предварителна идея за бърз козунак,отново от нашата празнуващата събеседничка Росица Генчева!