Ако днес изядем двойно, а утре - нищо, всичко е наред!

Не можеш да се подготвиш за маратон с една тренировка, нито можеш да си оправиш храненето за 10 дни!

С д-р Георги Маждраков разговаря Антоанета Петричанска

Количеството и качеството на храната са важен фактор за дългия и качествен живот. 

По нашите географски ширини битува схващането, че който преяжда, живее доста добре. И когато някой се вземе в ръце и отслабне здравословно едни 15 - 20 килограма, всички в обкръжението му започват да го питат дали не е болен от рак или не му се е случило нещо ужасно.

Затлъстяването обаче влияе много зле на здравето. Много статистики сочат нарушено качество и скъсена продължителност на живота на затлъстелите хора.

Това коментира пред Радио Пловдив д-р Георги Маждраков, специалист по кардиология и инвазивна кардиология. 

Обездвижването и много по - лесния достъп до храна, и то високоенергийна, отличават съвремието ни от предишните епохи. В сегашната обаче се изхвърлят колосални количества храна, посочи той.

При риска от инфаркт преяждането би моогло да е последното камъче, което обръща каруцата, предупреди лекарят. 

Високият холестерол в кръвта се дължи не директно на консумация на мазнини, а на прекомерна консумация на въглехидрати т. е на захари, обясни д-р Маждраков. По думите му, включването на мазнини в диетата не е такъв проблем, какъвто доскоро се смяташе. Но подчерта, че не всички мазнини са полезни.

Да се избягва консумацията на два вида индустриални мазнини - рафинираните течни мазнини и твърди мазнини.

Това са мазнини, които организмът не може да преработи, а това нарушава метаболизма и се отразява на един или друг орган и система. 

Лекарят препоръча да се употребява зехтин, олио, ядки, получени чрез пресоване, а не чрез химическо рафиниране.

Чрез подбор на храните си можем да се предпазим от инфаркт или инсулт, обясни кардиологът. 

На организма са му необходими 4 грама сол на ден, а не 20 грама, каквата е средната консумация от човек в България. Необходимо е да се намали употребата и на скрити количества сол, например в печени ядки, колбаси, сирена и кашкавали. 

Ако си позволите някаква диетична грешка, то в следващия ден я коригирайте. Така сумата ще бъде правилна: ако днес изядете двойно, а утре - нищо, в крайна сметка всичко е наред!

Храненето е подобно на маратон.

Ако 360 дни в годината се храниш неправилно и пет дни правилно - това са т. нар. къси диети с начална и крайна дата, това е пърен нонсенс, това е загуба на време. 

Не можеш да се подготвиш за маратон с една тренировка, нито можеш да си оправиш храненето за 10 дни!

Интервюто на Антоанета Петричанска с д-р Георги Маждраков е в звуковия файл. 

Още от Ден след ден