Храна и изкуство

Разговор на Диана Попова с Весела Ножарова, Калина Димитрова и Правдолюб Иванов в ''Музей в ефира''

Случи се така, че по време на бурните обсъждания на "Комедиант" (2019) на Маурицио Кателан – популярно известен като "бананът с тиксото" – продаден в Ню Йорк за 6 милиона и 240 хиляди долара, в галерия "Credo Bonum" в София бе представена изложба на съвременното изкуство, свързана с храна – "Ядливи истории".

За своя "Комедиант" Маурицио Кателан отбелязва в интервю: "Това е провокация, която ни приканва да разсъждаваме върху стойността на изкуството и динамиката на пазара на художествени обекти, като ни подтиква да поставим под въпрос какво казва това произведение за нас като зрители".

Юрика Такахаши, Бисквитени създания, детайл
Текстът към изложбата "Ядливи истории" припомня: "В изкуството храната много често е обект, но и медия, чрез която се разкриват и поставят на дискусия важни аспекти на съвременния свят". И действително храната засяга всички нас на емоционално, психологическо, но и на телесно ниво. Вероятно заради това произведенията на съвременното изкуство, свързани с нея, често стават обект на бурни обществени обсъждания.

Изложба „Ядливи истории“ – Дневници на Калина Димитрова и Андреа Попйорданова, 2024
За храната в съвременното ни изкуство и за изложбата "Ядливи истории" разговаряме с Весела Ножарова, Калина Димитрова и Правдолюб Иванов.


Снимки: Диана Попова