Храна и изкуство
Случи се така, че по време на бурните обсъждания на "Комедиант" (2019) на Маурицио Кателан – популярно известен като "бананът с тиксото" – продаден в Ню Йорк за 6 милиона и 240 хиляди долара, в галерия "Credo Bonum" в София бе представена изложба на съвременното изкуство, свързана с храна – "Ядливи истории".
За своя "Комедиант" Маурицио Кателан отбелязва в интервю: "Това е провокация, която ни приканва да разсъждаваме върху стойността на изкуството и динамиката на пазара на художествени обекти, като ни подтиква да поставим под въпрос какво казва това произведение за нас като зрители".
Текстът към изложбата "Ядливи истории" припомня: "В изкуството храната много често е обект, но и медия, чрез която се разкриват и поставят на дискусия важни аспекти на съвременния свят". И действително храната засяга всички нас на емоционално, психологическо, но и на телесно ниво. Вероятно заради това произведенията на съвременното изкуство, свързани с нея, често стават обект на бурни обществени обсъждания.
За храната в съвременното ни изкуство и за изложбата "Ядливи истории" разговаряме с Весела Ножарова, Калина Димитрова и Правдолюб Иванов.
Снимки: Диана Попова