Масово поскъпват всички основни храни, плодове и зеленчуци
Почти всички основни храни, плодове и зеленчуци поскъпват на борсите в страната през седмицата. Това отчитат данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, посочи БТА.
Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 0,33 на сто до 2,158 пункта. Миналата седмица ИТЦ беше на ниво 2,151 пункта. Базовото равнище на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.
Всички зеленчуци, наблюдавани от ДКСБТ, поскъпват тази седмица. При оранжерийните краставици ръстът е с 9 на сто до 2,95 лева за килограм. Оранжерийните домати са нагоре със 7,5 на сто и се търгуват по 3,40 лева за килограм. При картофите се наблюдава ръст от 1,5 на сто до 1,19 лева за килограм, докато при морковите той е с 8,7 на сто до 1,23 лева за килограм. Зрелият лук кромид е по-скъп с 8,5 на сто до 1,07 лев за килограм, а зелето - със 7,7 на сто до 1,18 лева за килограм. Цената на зелената салата скача с 1,8 на сто до 1,02 лева за килограм, а тази на зрелия чесън - с 1,9 на сто до 5,77 лева за килограм.
При плодовете най-голям скок в цената се наблюдава при гроздето - 11,8 на сто до 2,92 лева за килограм. Ябълките също са по-скъпи - с 3,6 на сто до 1,77 лева за килограм, а ръстът при бананите е 1,3 на сто до 2,75 лева за килограм. Цената на мандарините бележи най-голям спад през седмицата - 10 на сто до 2,82 лева за килограм, следвани от портокалите, които са с 5,2 на сто по-евтини и се търгуват по 2,40 лева за килограм. Лимоните също отстъпват - с 4,6 на сто до 2,23 лева за килограм.
Цената на кравето сирене скача с 0,8 на сто до 11,27 лева за килограм. Kиселото мляко поскъпва с 4,1 на сто и то се купува по 1,31 лева за кофичка от 400 гр., а прясното мляко (3 процента масленост) – с 0,7 на сто до 2,43 лева за литър.
Цената на яйцата (размер М) - с 1,9 на сто до 0,33 лева за брой на едро, а пилешкото месо поскъпва с 2,9 на сто до 6,42 лева за килограм.