В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

Сами Везир, кмет на село Чорбаджийско

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е слаба, големи са разходите. Има много засяти ниви, обаче..." Според него причината е в горещото време - цветовете бързо съхнат и не могат да завържат продукция. Иначе вода има и хората си поливат нивите. По думите на кмета над 200 декара капия се гледа в района на Чорбаджийско. Най-много е тя в Подкова и Трепетлика - до миналата година именно в Трепетлика е била най-качествената чушка.
Около 25-30 души гледат тези 200 декара - "един има примерно 20 декара, друг пет, друг - осем-десет. То се събира", обясни кметът Сами Везир и уточни: "от един декар около 5-6 тона вадеха, обаче тази година е наполовина." 
Сортът, който се сее в Кирковско, е "Росенка". Той е местен сорт, гледа се повече от 30 години в Кирковско, запазен е от старите "чушкари", разказва кметът на Чорбаджийско Сами Везир и обяснява, че един от най-добрите производители на капия е Ерай Али. Мъжът гледа четири декара чушки. Помагат му жена му и дъщеря му, която е осмокласничка.
Чушката от този сорт е хубава, месеста, с добри вкусови качества, лесно се бели, като се изпече, обяснява Ерай Али. Тя е предпочитана и от изкупвачите, които идват от Пазарджишко.
Ерай е доволен от годината и от реколтата капия. Казва, че полива непрекъснато. Кара водата от близкия микроязовир, който е на 600-700 метра от нивата му. "С труд всичко се отглежда. Трябва да имаш мерак",  разкрива тайните на градинарството стопанинът. Меракът е нужен, защото грижите са много, а работният ден - дълъг.
Той се занимава с капия вече 20 години. С жена си гледат и малко тютюн и така уплътняват цялата земеделска година. Въпреки тежкия труд, от чушките се вадят бързо пари и се плаща по-рано - още като ги пласираш, през септември. Така и човек има средства за семейството си навреме. Не се налага да чакаш възнаграждението си, както при тютюна - февруари, март, обяснява Ерай Али 
Реколтата зависи от много фактори, но от капия може да се изкарат 20-30 хиляди лева на година. Смисъл има, казва Ерай, така че и догодина ще продължи да гледа червена капия. 
Още от Сутрешен блок "След първото кафе"