Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Разговор с Аксиния Петрова





Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за кетъринг":

"Обучението по тази практика е 3 години, започва в 9 клас... Сега ще изучават предмети, свързани с организаторската работа на ресторанта... След като завършат, в дипломата ще пише професия "Ресторантьорство",   специалност "Кетъринг". Това означава, че в сферата на ресторантьорството и туризма могат да работят като ръководни кадри. Това е трета степен на професионална квалификация. Това са бъдещите мениджъри на хотели и ресторанти, стига да продължат образованието си, това ги очаква." 

Валентин, Йоан, Димитър и Николай са 12-и клас.  Два месеца са работили в италианска верига ресторанти, където се представят отлично. Работодателите им са доволни от тяхното трудолюбие, дисциплина и професионализъм. 

Йоан е работил на студена кухня, където се научава да прави салати, най-вече италиански. Най-важна е екипната работа, за да можеш да се справиш, посочва младежът. 

Димитър разказва за наученото в ресторанта: 

"Много работи готвим, не само паста. Научихме много рецепти. В началото всичко е ново и е нормално да ти е по-сложно, но се научаваш. Специалността ми харесва." 

Николай работи в студената кухня на салатите, доволен е от практиката.
 
"Салата "Бурата с авокадо" ми беше любимата... Доста вкусна салата е и се спазват всички грамажи... Научихме много. Хората, с които работихме са също доволни от нас и ще идват тук в училище, да работим заедно."

И четиримата младежи имат намерение да продължат да се занимават с ресторантьорство, след като завършат училище. 
Още от Цветовете на деня