Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравословната храна - разпознаваме ли я?

През последните години българинът все повече започна да обръща внимание на качеството на храната, която слага на трапазата си... Респективно се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на приетите изисквания и регламенти?...За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е наистина био, трябва да потърсим върху опаковката логото на ЕС за био храни, както и номера на сертифициралия го орган.

Крие ли рискове консумацията на храни от популярните напоследък Фермерски пазари? Какво може да ни гарантира, че консумираме безопасна храна и как да разпознаваме истинските БИО български храни?

Отговор на тези въпроси дава доц. Теменуга Стойкова – ръководител на Центъра за качеството на стоките и потребителската защита към Икономически университет – Варна.





- Все повече в съвременните условия потребителят се интересува от това какво купува, с какво качество е и дали то е достатъчно безопасно за прехраната - ежедневната или за по-дълъг период. Гаранцията по отношение на качеството на храните у нас е сравнително строга, тъй като имаме европейски изисквания. Във връзка с тях у нас контролът се извършва на всички видове храни от Българската агенция по безопасност на храните. Самият производител също е длъжен да има т.н. систама НАССР, която да гарантира безопасността на предлаганите храни, които са в търговските обекти.
Снимка- С кои храни потребителите не трябва да правят компромис за консумация при изтекъл срок на годност?
- При изтекъл срок на годност храните крият риск да не са достатъчно добри за консумация или да са вече опасни, поради което желателно е да не се прави компромис с храните по отношение на изтекъл гаранционен срок, тъй като това би довело до увреждания. Колбасни изделия, млечни продукти, които нямат толкова голямо водно съдържание и са съхранявани в подходящи условия, при ниски температури, може би крият по-малък риск, но е желателно наистина след този срок нито една храна да не се консумира.
- Напоследък станаха много популярни т.н. фермерски пазари. Крие ли някакви рискове консумацията на храна от неоторизирани производители?
- Все повече търсим храни, плодове и зеленчуци, произведени в частните стопанства, смятайки че там се влагат по-малко химически препарати и по-малко изкуствени торове при тяхното производство. Би било желателно да купуваме такива продукти от оторизирани магазини, където те се наричат БИО продукти, но действително са произведени по изискванията, характерни за БИО продукт.
Много често производителите започнаха да поставят знака "БИО" на всевъзможни стоки. Винаги ли този знак ни гарантира, че стоката е БИО, чиста и качествена?
Снимка - Разбира се, че нямаме гаранция, ако се постави думата БИО, че продуктът е произведен по биологичен начин. Затова имаме т.н. продуктова сертификация и е необходимо продуктът да бъде изпитан по системата за сертификация по съвкупност по показатели и след проверка за съответствие с тези изисквания да бъде поставен регламентираният знак за биологично производство.
- Какво изобразява този знак?
- У нас в България този знак, съгласно наредбата за биологично производство, е листо с калинка върху него. Този знак е гаранция, че действително продуктът е произведен по правилата за биологично производство.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37