Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалистът съветва:

Родителите да не оставят улицата да храни децата им

| обновено на 18.04.17 в 14:17

Преди Великден в предаването "Часът на здравето" отново обръщаме внимание на храната. В предишния ни разговор със специалиста по „Хранене и диететика“ проф. д-р Донка Байкова тя препоръча да четем внимателно етикетите и да избягваме продукти с множество добавки.

С какво да се хранят децата?

Когато детето има алергия към нещо, родителите търсят причината и след изследване вече спират да предлагат на детето определена съставка или продукт - ядки, млечен продукт, хляб. Ако искат да профилактират, или пък алергизираното дете да не развива повече фактори за алергична реакция на организма, да избягват предлагане на технологично обработени храни, каза проф. Байкова. Тя призова родителите да не оставят улицата да храни децата им, а да им подготвят храна от вкъщи. Плодовете да бъдат обелени, защото там са концентрирани химическите субстанции, с които са обработени с цел растителна защита. Специалистът съветва още зеленчуците да бъдат бланширани за 2-3 минути във вряла вода. Обикновено производителите на колбаси за деца внимават и до минимум са вложени технологични добавки.

В никакъв случай имитиращи млечни продукти


Проф. Байкова посочи, че те (имитиращите сирене и кашкавал продукти) съдържат трансмастни киселини. Те повишават нивата на лошия холестерол, на триглициридите в кръвта, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Те се включват в клетъчната мембрана и клетката започва да не може да разпознава болестотворните агенти на външната среда, в частност и  канцерогените.

Децата са с по-несъвършени адаптационни механизми


Всичко при тях е по-рисково. Докато растат и се развиват те усъвършенстват своите бариери. Затова е важно да ги храним с натурални продукти. Проф. Байкова съветва да се приемат не готови сокове, а фрешове, както и напитки с млечно-кисели бактерии - или кисело мляко.

Какво представляват лецитините, за вредата от хидрогенираните мазнини в солети и бисквити, както и други добавки в готовите храни - чуйте в звуковите файлове!











БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Проф. Донка Байкова

Проф. Донка Байкова: Добавките в храните могат дори да обострят астматичен пристъп

Може ли храната да бъде и опасна за здравето ни и колко вредни са т. нар. Е-та? В "Часът на здравето" гостува специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова , преподавател в   Катедрата “Превантивна медицина” на Факултета по обществено..

публикувано на 01.04.17 в 14:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 05.11.24: Късно ли е да се осъществи лустрацията в България?

В коментарното предаване на БНР-Радио София "Форум" продължава темата за изборите.  Възможно ли е да бъдат касирани изборите – ЦИК изпраща в прокуратурата записите от броенето в седем избирателни секции . Да си русофил и патриот не е печеливша теза..

публикувано на 05.11.24 в 18:25

Създадоха първата карта с адаптиран маршрут за хора с инвалидни колички

Първата карта с адаптиран маршрут за хора в инвалидни колички вече е факт. Тя ще бъде представена по време на събитието „София и за мен“ на 7 ноември. Повече по темата разказа Гергана Дойчинова от Фондация "Ела и ти“, които са организатори на..

публикувано на 05.11.24 в 17:30
Символичен старт на кампанията беше даден в двора на столичното 18-о СУ

Стартира инициативата "Аз ще бъда отговорен шофьор" насочена към ученици

600 ученици в 11-и и 12-и клас в София, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Велико Търново и Варна ще преминат през обучение по пътна безопасност. Целта на инициативата "Аз ще бъда отговорен шофьор" е да формира отговорно отношение на младежите, като..

публикувано на 05.11.24 в 17:16
Милен Митев и проф. д-р Георги Вълчев

БНР и Софийският университет с меморандум за сътрудничество

В ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ днес бе подписано споразумение за сътрудничество между университета и Българското национално радио. Обществените институции не могат да работят в изолация и трябва да си помагат по пътя напред,..

публикувано на 05.11.24 в 17:03
Кметът Васил Терзиев при откриването на форума

София да заеме мястото си на лидер в разговора за подобряване на качеството на въздуха

София да заеме мястото си на лидер в разговора за подобряване на качеството на въздуха и в него да се включат представители на научно-изследователската общност, но и обикновените граждани, които могат да допринесат за общинските политики. За това се..

публикувано на 05.11.24 в 16:39

В Александровска болница възстановиха бъбречните трансплантации от жив донор

Първата успешна операция за тази година бе извършена от екипите  на проф. Маринчо Георгиев и проф. Красимир Янев от Клиниката по урология на Александровска болница .  Благодарение на успешната трансплантация 31-годишна жена от Плевенска област..

публикувано на 05.11.24 в 15:46

Гарантира ли БДС, че консумираме български продукти?

Марката „Български държавен стандарт“ (БДС) гарантира единствено и само производството на кисело мляко или бяло саламурено сирене на територията на България. Суровината обаче, дали под формата на фуража, с който се хранят животните или млякото,..

публикувано на 05.11.24 в 15:45