Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторанти и заведения отвориха, въпреки всичко

Настроенията в обществото са разноцветни спрямо по-сериозното разхлабване на противоепидемичните мерки, като най-дискутирани остават тези, които касаят училищата, ресторантите и заведенията. 

Връщането към обичайното функциониране на обществото непременно преминава през отваряне на вратите на питейните заведения и местата за бавно хранене, защото тези точки са се установили като далеч повече от помещения за консумация на различни видове продукти. 

Здравната сигурност обаче остава на първо място и никой от собствениците на заведения не крие готовността си за спазването на мерките, макар и понякога неясни. 

"Подготвили сме дезинфектанти на десет места, поставили сме табели навсякъде - за дистанция, носене на маски и дезинфекция. Този път заповедите са малко по-неясни, така че ще чакаме да дойдат да ни проверят" заяви собственик на заведение. 

Съдбата на сервитьори, бармани, готвачи, уредници на зали и посрещачи остава малко в страни от фокуса на обществото. За тях бяха предвидени мерки от държавата, като най-популярната e “Запази ме”. Немалко бяха затрудненията и забавянията в изплащането на средства по тази програма, но каква всъщност е действителността, какви са възможностите на един служител в заведение? 

"Аз успях да се изолирам в планината, като не ми се налагаше да плащам наем и не харчих почти нищо. Но много мои колеги с деца и належащите разговори се преориентираха, а други наистина не знам как се справили" споделя барман в центъра на Пловдив. 

Плащане на забавени сметки за битови разходи, осигуряване на свежа бира, закупуване на зеленчуци и месо, които, ако са добри, са с кратки срокове на годност, а и най-важното смяната на олиото за гответе. Каква всъщност излиза сметката в крайна сметка? 

"Всяко едно затваряне и отваряне струва по около 10 хиляди лева" това е цената, която малко заведение в "Капана" плаща за да започне работа. "Не искам хората да се чудят защо в квартала им кафето е 1.20лв., а в тук е 2,60лв. Аз не работя на печалба от 300 процента, в тази цена всъщност влизат всички данъци, това е цената на работата на чисто" казва ресторантьор. 

Усеща се надежда за връщане към нормалния ритъм на живот и достъп до познатите способи за преминаване на времето, но несигурностите все още са осезаемо икатегорично на дневен ред.
"Над 90% от нашия персонал беше запазен, защото успяхме да се възползваме от държавните програми" каза Теодор Атов - управител на пловдивски ресторант в интервю за Радио Пловдив. 

Бизнесът на Атов не е част от сивия сектор и не е срещал трудности в кандидатстването по държавните програми. 

"Важно е сега да ни бъде разяснена малко повече заповедта на министъра, защото сме напълно убедени, че това не е крайният ѝ вариант" смята Атов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Над 1/3 от вирусноболните в Пловдив са с грип

Видимо е покачването на броя на заболелите от вирусни инфекции пред кабинетите на семейните лекари в Пловдив. Тестовете на над една трета от тях  показват, че са болни от грип, съобщи д-р Георги Цигаровски, председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив и семеен лекар. От утре със заповед на РЗИ и здравното..

публикувано на 21.01.25 в 17:08
Елена Дариева

Краят на политическата криза зависи от живота на кабинета

"Евфемизмът в случая не е особено полезен. Всичко това намира своето обяснение във факта, че мнозинството, което подкрепя кабинета по формулата 3 плюс 1, е изключително разнолико от гледна точка на идеологии". Така Елена Дариева, социолог от агенция "Насока", коментира твърдението на новите управляващи, че те не са коалиция, а участват в..

обновено на 21.01.25 в 16:08
Светослав Малинов

Интересно е как ще се взимат решенията за назначенията

„Очакваме да видим как ще заработи управленската формула. На мен ми се иска да няма вече толкова големи политически вълнения, да има успокоение, но без да има отказ от това да се следи всеки ден и всеки час това, което прави правителството. Иска ми се да мисля, че политическото напрежение в страната спада. Сега ще видим как ще заработи новата..

публикувано на 21.01.25 в 10:00
Петър Ганев

Приемането на еврото от 1 януари 2026 г. е съвсем реалистично

Бюджетът ще бъде една от първите задачи на новата власт. Новият финансов министър трябва да пренапише рамката на държавните финанси за 2025 г. и да се върви към приемане на бюджета най-късно до края на март. Това заяви в предаването "Точно днес" старши икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев .  Той посочи, че голямото..

обновено на 21.01.25 в 09:30

Да си акушерка е трудна, но много емоционална професия

На Бабинден среща със старшата акушерка от АГ клиниката на УМБАЛ „Свети Георги“ Дора Мрянова, която посреща Деня на родилната помощ за 60-ти път. Не си спомня пола на първото дете, на което е помогнала да дойде на бял свят, но помни, че се е родило живо и здраво. "Нашата професия е трудна и много емоционална, посрещаме новия живот и се вълнуваме..

публикувано на 21.01.25 в 07:48