Кои са рисковите групи за жлъчна кризи и как да преминем от пост към обилно хранене

Интервю на Мая Данчева с д-р Димитрия Вълчева в рубриката ''Минути за здраве''

Изкушенията на великденската трапеза са много и това крие риск от претоварване на храносмилателната система. 

Особено чувствителна към тежката и мазна храна е жлъчката. Какво може да предизвика в празничните дни една жлъчна криза - разказва д-р Димитрия Вълчева, хирург в Първа клиника по коремна хирургия на Военномедицинската академия в София:

"Най-често жлъчната криза се получава следствие на камъни в жлъчния мехур. Рисковите пациенти са най-често жени, на около 40 годишна възраст, които често имат хормонален дисбаланс.

Възможно е такава жлъчна криза да се появи по време на бременност, при прием на хормонални препарати. Също при пациенти с наднормено тегло, поясни д-р Вълчева.

"Механизмът се състои в това, че жлъчни камъни запушват мехура, жлъчните сокове не могат да се отделят, а те са важни за храносмилането, особено за смилането на по-мазната храна.

И при прием на такава храна жлъчният мехур се стяга и се опитва да изпомпа жлъчката към храносмилателния тракт, а това е невъзможно, защото тя е запушена от камъни, което води и до тази силна болка, допълни д-р Вълчева.

Тя предупреди да се внимава в прехода от поста към обилното хранене, като не трябва да се пренебрегва преходът на "захранване", трябва да се внимава и с количеството и вида на храната.

Болката при жлъчна криза е в горната част на корема, в дясно подребие или към дясно рамо, към гърба, придружена е често с повръщане и гадене, поясни още специалистът.

Кризата продължава до 5-6 часа, но може и до 24 часа и тогава трябва да се потърси лекар, за да се установи дали тя ще премине или има и наличие на възпаление на жлъчния мехур, при което терапията вече е различна, допълни още д-р Вълчева.


Интервю на Мая Данчева с д-р Димитрия Вълчева в рубриката "Минути за здраве".

Още от Закуска на тревата