Голямото пазаруване започна

Между 100 и 200 лева ще струва великденската трапеза на шуменци, показа анкета на Радио Шумен. Голямото пазаруване започна преди дни, но много  са и хората, които все още обикалят и проверяват цените, а пазаруването оставят за последния ден. Според търговците няма увеличение на цената на агнешкото в сравнение с миналата година, но в различни обекти откриваме за 25 – 30 лв за килограм в зависимост от вида и произхода на месото. 

Цените на яйцата варират между 0,35 лв до 0,55 лв на брой. Козунаците са в широк диапазон, като най-евтиният струва около 3 лева, той е без добавки, а по-скъпите – с повече съставки достигат до 10 – 15 лева.

В седмицата на пазаруването за празничната великденска трапеза много важен е контролът на храните. Инспекторите от българската агенция по храните предупреждават да не се подлъгват от малко по-ниски цени и да купуват яйца и агнешко месо от бусове, багажници, паркинги, гаражи или крайпътни сергии.

При съмнения за нередности всеки потребител може да подаде сигнал на горещата телефонна линия на агенцията по храните 0700 122 99.

Още от БНР уеб