Истории от какаовите земи – Епизод 1: Да танцуваш върху какаови зърна в Гренада

С Мария, Анна и Антон тръгваме на едно пътешествие из екзотични места – там, където какаовият плод е приютен под щедрите сенки на високи бананови палми или отрупани с манго и папая дървета. Островът, на който отиват е Гренада и е сред многото в Карибския басейн. А Мария, Анна и Антон, не просто търсят приключения сред джунглата на "Какаовия колан". Тримата искат да направят какаото част от живота си, като го настанят в малка работилница насред София, а после да го превърнат в онази кадифена на вкус напитка, която гали сетивата и ни прави щастливи.
Мария, Антон и Анна разказват за пътуването си до Гренада и как ги посрещат на малкото летище "колкото автогара в средно голям български град", за малката плантация с какаови дървета, за чудатото население на малкия Карибски остров с шарени къщи, от които се чува различна музика – ден и нощ.
В плантацията за какао Мария и Анна се учат да режат с мачете какаовите зърна точно както го правят местните, Антон как да бере какаовите плодове, а после, "докато си медитираш внезапно се появява облак, от който се излива проливен дъжд и хукваш да затвориш големите чекмеджета, в които се изсушават какаовите зърна."
Мария споделя, как е разбърквала какаовите зърна според обичая в Гренада – танцувайки върху тях с боси крака и колко трудно е да преодолееш да стъпваш върху храна, но колко приятно е усещането да докосваш нежно какаото.
Тримата учат занаята на отглеждането на този "извънземен плод", който зашеметява с формата и съдържанието си и от който се получава "чудото шоколад".
В епизода участват: Антон Кринчв, Мария Христова, Анна Желязкова, съоснователи на малка работилница за какао в София и Красимир Калоянов, преподавател по география и икономика в 91 немска гимназия, в София.
Снимки: Антон Кринчв, Мария Христова, Анна Желязкова