Как производители и купувачи посрещат повишаването на цените на хляба?

Чуйте репортажа на Надежда Герова

С настъпването на новата 2025 година една от основните храни на българската трапеза - хлябът, отчете ръст в цената си между 20 и 30 на сто.
Като причина за ценовия скок се изтъква връщането на 20-те процента ДДС ставка, а според разчетите на Министерство на финансите става ясно, че завишаването на цената е с цел попълването на дупките в новият бюджет. 

Оплаквания от страна на хлебопроизводителите има и по отношение на поскъпването на тока, както и завишената цена на суровината, която отчете скок през лятото на изминалата година.

Срещу връщането на 20-процентовата ставка се обединиха производители и потребители, но прогнози за ново увеличение, с цел компенсация по-високите разходи за заплати и сметки, не липсват.

За промените в бранша ни разказва Нена, която е собственик на малък бизнес.

“Като производител ми е изключително неприятно да повишавам цените и да виждам, как на клиентите им е неприятно, че хлябът или други хлебни изделия са по-скъпи от предния ден. Предполагам, че това повишаване на цената е наложително, но се получава ефектът на доминото, когато се вдигне цената на една суровина, всичко по веригата започва да се повишава.“

Тя допълни, че свиване на производството се наблюдава в много малък мащаб, тъй като, ако един хляб се купува по-малко, друг се купува повече, в този смисъл производството се пренасочва. Не крие обаче, че все пак има отлив на клиенти.

“През изминалите дни най-съществено е увеличението при пшеничните хлябове – бял, типов, „Добруджа“, пълнозърнести пшенични“, посочи производителят.

Пред предизвикателство с инфлацията се изправят не само малки и големи производители, но и потребители от цялата страна. 

За българската маса хлябът се оказва неизменна част, но поскъпването му със средно 50 стотинки до лев поставя под въпрос някои купувачи, за които увеличението на насъщния не е без значение. За някои от тях, обяснението за поскъпването е основателно, други казват просто „Ако мога, ще си позволявам...“ Трети са категорични, че поскъпването не допринася за подобряване на качеството, нито на техниката с която се работи.

Чуйте още в репортажа на Надежда Герова в звуковия файл.

Още от Ритъмът на столицата