Говорят зелените новатори на България:

Голямата тема за новите храни

Компанията Nasekomo е иновативен производител на протеини от насекоми в Централна и Източна Европа

Разговор на Милена Воденичарова с Мария Александрова в ''Нашият ден''

Отглеждането на насекоми за агроиндустрията все още звучи екзотично в българското общество, но темата за новите храни става все по-актуална.

Рубриката "Зелените новатори на България" на предаването "Нашият ден" представя Мария Александрова, която ръководи проектите за иновации и устойчивост в Nasekomo – високотехнологична компания, базирана в България, специализирана в производството на протеини от насекоми за храна на животни и растения.

Основана през 2017 година, Nasekomo е най-големият производител на продукти от насекомото черна муха (Hermetia Illucens) в Централна и Източна Европа. Компанията разработва автоматизирано решение за развъждане на насекоми, което дава възможност за повишаване на качеството на органични отпадъчни потоци и странични продукти от агроиндустрията, превръщайки ги във висококачествени устойчиви съставки за храна на животни и естествени торове.

По думите на Александрова растениевъдството и животновъдството са изтощили почвата, затова са нужни алтернативни подходи в осигуряването на висококачествени хранителни продукти.

Секторът на индустриалното отглеждане на насекоми е млад. Насекомите са предмет на индустриална разработка от около 15 години, изтъква Александрова. Ето защо няма стандартизиран работен процес и всяка компания разработва свой собствен метод на работа.

Към компанията Nasekomo е създаден и Център по генетика на мухата, в който да бъде установено как функционират насекомите в индустриална среда и от какво се нуждаят за пълноценно съществуване.

"Новите храни са голяма тема, която изисква много работа", заявява Александрова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


Още от Нашият ден