Какви традиции и обичаи спазваме на Бъдни вечер и Рождество Христово

Разговор с Билян Иванова

За традициите и подготовката за празниците разказаха Биляна Иванова от Видин и Цеца Христова от видинското село Антимово. Дамите споделиха какви обичаи спазват на Бъдни вечер и Рождество Христово, какви ястия приготвят за празничната трапеза и защо е важно да предават традициите на своите деца.

Няма други празници, които са така очаквани от всички, както са Бъдни вечер и Рождество Христово. Тези празници носят духа и нашата култура, създават красива празнична атмосфера, събират семействата.

Когато вече имаш собствено семейство, имаш повече отговорности и трябва да предадеш това, което знаеш, казва Биляна Иванова от Видин. В приготовленията за празниците се включва и нейната 5-годишна дъщеря Ани.

"За Бъдни вечер спазваме традицията да са нечетен брой храните. Винаги правим питка заедно. Ани се включва в украсата на питката. Баба ни помага за основното ястие, защото тя го приготвя най-добре - пълнени чушки с боб..."

За десерт си пекат тиква, на масата слагат плодове и задължително мед.

"Бъдни вечер празнуваме в нашето семейство. На коледа до обяд ходим при моите родители. Ако на обяд сме при тях, вечерта сме при другите родители- при свекър ми и свекърва ми или обратното, така ги разделяме. Да може да сме отишли при всички, с всички да сме се видели", разказва Биляна Иванова.

За празниците си пожелава да са живи и здрави. За нейната дъщеря Ани най-хубавият подарък е семейството. 

"Искаме да пожелаем на всички слушатели да имат много повече поводи да се събират с най-близките си."

Цеца Христова живее във видинското село Антимово. Сподели, че на Бъдни вечер и Рождество Христово се събират със сватовете, със семействата на дъщерите, с внуците, а вече и с правнучката Калина. Всички очакват тези празници с нетърпение. Стремят се да спазват традициите и да ги предават на по- младите. 

"Ние в нашето семейство, което непрекъснато се множи, празнуваме тези празници и ги очакваме с голямо нетърпение, както ние по-възрастните така и по-младите- внуци, правнуци, всички. Как ние го празнуваме? Донякъде се стремим да спазваме старите традиции от които така са ми останали повече спомени от моя дядо в моето детство. Как се е празнува този празник? Да, тогава наистина под масата си слагахме слама, както е поверието. Дядото разчупваше питката, но преди да се започне самата вечеря той прекадваше масата, казваше си молитвата", спомня си Цеца Христова.

На Бъдни вечер се събират при сватовете, а на Коледа - в нейната къща.

"На 24-ти подготовката е много голяма и от едната, и от другата страна. Събираме се в къщата на сватовете. Е, нямаме огнище там, но пък имаме една модерна камина, която е голяма. Един голям хол, в който опъваме голямата маса със съответните украси, със съответните манджи, които трябва да бъдат. Традицията в нашето голямо семейство е да се правят 9 постни ястия", разказа Цеца Христова.

Приготвят постните сърми, постни чушки с ориз, пълнени сухи чушки с боб, тава със запечени картофи, варено жито, содена питка, задължително.

"Зетят, който си е оттук, от Антимово, той пък има задачата да търси едно дърво, което е голямо, дебело и толкова дълго, колкото може да стане в тяхната камина. И това дърво си го наричаме Бъдник. Слагаме трапезата, нареждаме се всички около нея... Изобщо този ден, 24 декември ни е изпълнен с радостно напрежение за вечерта. Защото всички сме заедно, всички се виждаме. Внуците са в София, пристигат, изобщо е нещо много хубаво и дай Боже на всекиму такава радост. Тези празници, те сплотяват семейството. Ето и в момента, като Ви казвам, просто настръхвам. Важното е, че децата възприемат това, обичат много да им разказвам за миналото", допълни Цеца Христова.

За празниците пожела:

"Нека да сме преди всичко здрави. Нека да се обичаме, нека да няма омразата, която я виждаме по върховете. Нека да се сдружим всички, нека да се съюзим, нека бъдем щастливи!"

Още от Посоките на делника