Наличието или липсата на пробиотици може да влияе върху настроението и поведението на хората

Интервю на Искра Декало


Още бойните действия около Израел не са престанали, но изследвания регистрират най-различни ефекти на непривичната атмосфера върху обикновените хора, които не са на фронта, но често чуват сирени и трябва да се крият в скривалищата. Оглеждат се, когато излизат от къщи, защото е възможно терористи да ги наръгат с нож или да ги застреля (такава е новата инициатива на Хамас). Много от предприятията са съкратили производството си заради липса на работна ръка или заради евакуация

Статистиката констатира и,че стресовата ситуация предизвиква повече пушене, освен традиционните пушачи към тях се присъединяват и нови. Наднормено е теглото на някои заради по-честото хранене.

Шаул Кодер е един от ръководителите на фирми, селекционирала хранителни влакна на базата на протеини, Борят се срещу напълняването.

„Нашето изобретение са вид хранителни влакна. В началото те бяха насочени за по-добро усвояване на пробиотиците, което позволява за нарастване броя на полезните бактерии и помага тези пробиотици да се задържат по-дълго в храносмилателния тракт и да подобрят храносмилането и унищожаването на вредната стомашна флора.

Това, което липсва в повечето случаи са белтъчини, които да са хранителна среда за съществуванието им. Много често добри пробиотици преминават през червата като през скоростна магистрала и бързо биват изхвърлени от организъма, без да окажат въздействие в достатъчна степен.

Имаме и растителни влакна, които се свързват с определени белтъчини, а те са предпочитани от част от бактериите, а други се нуждаят от различни белтъчини. Червата са едно от местата, в които има бактерии. Има изследвания, че наличието или липсата на пробиотици може да влияе върху настроението и поведението на хората.

Комбинациите между два вида растителни влакна и два вида белтъчини може да са поне четири. Ако вземем два вида пробиотик, те, чрез рецепторите си, може да проявяват интерес към част от дадените им възможности за избор.

Много от съществуващите фабрики за растителни добавки и за пробиотици се интересуват от нашата разработка. Ние сме стартъп, който е в един от престижните израелски университети „Техниона“ в Хайфа.

Клиничните ни изпитания са в телавивската болница „Ихилов“. Не е лесно да "сватосваме " правилното растително влакно с правилната белтъчина и оттам на правилния пробиотик. Но надявам се, че рожбата, която се роди от тази връзка ще е особено любима за всички.

От друга страна, част от нашите селекционирани хранителни влакна подобряватметаболизма. Не намаляват апетита, а правят така, че храната да преминава експресно през червата и да не води до напълняване".


Още от Рано в неделя