Есенно изобилие в чиния - разядка от сушени тикви и манатарки с картофи

Разговор на Радка Петкова с шеф готвач Васко


Благодатна е тази есен, а лятото сякаш няма край, защото температурите са все още високи. Вече навдига глава зелето, а морковите, камбите и керевизът пък берем от дълго време. Карфиол също има отдавна, както и тикви, праз и целина. Заради топлото време, реколтата подрани. От плодовете зреят дюлите и зимните круши. Всичко това - и духът на есента, и витамините може да уловим в определени кулинарни ястия, разядки и десерти. Така например може да си изсушим последните домати на слънце, а пък от гъбите, които скоро ще надигнат пънчета, може да направим хубаво печено с картофи. Повече хрумки за есенната трапеза, ни дава шеф Пеньо Иванов, който се е отделил от градската суета от няколко години и вече предпочита артистичния псевдоним само "Васко":
ИЗСУШЕНИ ДОМАТИ НА СЛЪНЦЕ

"Това, което аз правя, е от различни видове домати. .....това е, което аз искам да са - различни видове домати, за да имам различни видове вкусове домати. ...моите сушени домати, да, пак ги суша на слънце, след това с чесън и каквито билки има в момента в градината... В момента имам маточина. Розмарин имам. Лавандула, мащерка всичките тези неща, в различни количества и пропорции с чесън, зехтин и сушени домати. След това ги разбърквам, овкусявам със сол на вкус, слагам някакъв оцет, аз имам мой винен оцет и слагам от него. Мога да сложа и малко лимонов сок, за да получа още още вкус различен....Така да се затвори и да се обогати вкуса, и след това ги стерилизирам. Това е, което аз правя за себе си, и ми се получава чудесно. 

"А може ли да се сложи черен пипер? "...ако хората обичат черен пипер да слагат..... има няколко продукти, които аз съм чел, че са дразнители за организма. В това число черен пипер, в това число горчица и в това число нашите любими български люти чушки. Те по някакъв начин са дразнители, защото пък има люти чушки, които са повече лекарства. Именно затова миналата година садих кайен пипер, защото той е малко повече лекарство. Всеки може сам да прецени как да си запазва нещата. Факт е, че времето в България позволява да се суши всичко и факт е, че може би нашите прароднини са преценили, че могат да сушат повече плодове и това на тях им е окейФакт е обаче, че и много чушки са сушилиТова със сигурност е така. Сега, за домати, аз наистина нямам спомен някои мои баби и прабаби да съм ги виждал да сушат домати.

РАЗЯДКА СЪС СУШЕНИ ТИКВИ

"Но аз пък си зададох въпроса защо пък да не се сушат тикви. И си бях направил едни торби тук, пълни със сушена тиква. След това направих разядка от тях, накиснах ги с червено вино.  След това сложих малко концентриран домат, каквото реших там като подправки, сложих малко свинска мас. .....понеже в доматите има едни мастноразтворими неща, които са полезни за човешкото здраве и по-специално за простатата и така нататък, за да можете мазните неща да се разтворят в тази мас. И след това имах една чудесна разядка. Сложих и люти чушки вътре и с малко зехтин, става чудесно". 

За тази разядка шеф готвачът използва и  бяла обикновена тиква, и така наречените цигулки. Тя се реже на продълговати парчета, изсушава се за няколко дни и след това имаш дълго време разядка.

За повече рецепти и комбинации от есенни вкусове, чуйте разговора на Радка Петкова с шеф готвач Васко.



Още от Вкусен следобед