Есенно изобилие в чиния - разядка от сушени тикви и манатарки с картофи
"Това, което аз правя, е от различни видове домати. .....това е, което аз искам да са - различни видове домати, за да имам различни видове вкусове домати. ...моите сушени домати, да, пак ги суша на слънце, след това с чесън и каквито билки има в момента в градината... В момента имам маточина. Розмарин имам. Лавандула, мащерка всичките тези неща, в различни количества и пропорции с чесън, зехтин и сушени домати. След това ги разбърквам, овкусявам със сол на вкус, слагам някакъв оцет, аз имам мой винен оцет и слагам от него. Мога да сложа и малко лимонов сок, за да получа още още вкус различен....Така да се затвори и да се обогати вкуса, и след това ги стерилизирам. Това е, което аз правя за себе си, и ми се получава чудесно.
"А може ли да се сложи черен пипер? "...ако хората обичат черен пипер да слагат..... има няколко продукти, които аз съм чел, че са дразнители за организма. В това число черен пипер, в това число горчица и в това число нашите любими български люти чушки. Те по някакъв начин са дразнители, защото пък има люти чушки, които са повече лекарства. Именно затова миналата година садих кайен пипер, защото той е малко повече лекарство. Всеки може сам да прецени как да си запазва нещата. Факт е, че времето в България позволява да се суши всичко и факт е, че може би нашите прароднини са преценили, че могат да сушат повече плодове и това на тях им е окей. Факт е обаче, че и много чушки са сушили. Това със сигурност е така. Сега, за домати, аз наистина нямам спомен някои мои баби и прабаби да съм ги виждал да сушат домати.
РАЗЯДКА СЪС СУШЕНИ ТИКВИ
"Но аз пък си зададох въпроса защо пък да не се сушат тикви. И си бях направил едни торби тук, пълни със сушена тиква. След това направих разядка от тях, накиснах ги с червено вино. След това сложих малко концентриран домат, каквото реших там като подправки, сложих малко свинска мас. .....понеже в доматите има едни мастноразтворими неща, които са полезни за човешкото здраве и по-специално за простатата и така нататък, за да можете мазните неща да се разтворят в тази мас. И след това имах една чудесна разядка. Сложих и люти чушки вътре и с малко зехтин, става чудесно".
За тази разядка шеф готвачът използва и бяла обикновена тиква, и така наречените цигулки. Тя се реже на продълговати парчета, изсушава се за няколко дни и след това имаш дълго време разядка.
За повече рецепти и комбинации от есенни вкусове, чуйте разговора на Радка Петкова с шеф готвач Васко.