Предизвикателство: Здравословно хранене в училище

Интервю на Валерия Николова с проф. Веселка Дулева и анкетата на Калина Стоянова в предаването ''Хоризонт до обед''

Българската агенция по безопасност на храните започна проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. Инспекторите проверяват всички столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата, както и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна.

"Надявам се усилията, които полагаме, да доведат до едно здравословно хранене на децата", каза пред БНР проф. Веселка Дулева, началник на отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи и главен координатор на експертния съвет по хранене и диететика към Министерството на здравеопазването.

В държавата функционират наредби за здравословно хранене, в които са описани ясно изискванията към отделните групи храни и как да се подготви менюто, така че да е здравословно, напомни тя и добави, че са разработени и специални сборници с рецепти. 

"Осигурили сме инструментариум, който да помогне на цялата система в страната, в организираните колективи, там, където децата прекарват голяма част от времето, да имат достъп до здравословна храна". 

Експертът отново подчерта, че закуската е много важна част от хранителните приеми за деца, като тя трябва да осигури енергия и хранителни вещества за работа на детския организъм. 

В предаването "Хоризонт до обед" проф. Дулева цитира данни от последното проучване по темата, проведено през 2020 г., според което 2/3 от учениците между 10 и 19 г. закусват редовно. Консумацията на храна, приготвена вкъщи - под формата на топъл обяд, приемат около половината от децата, а топла вечеря - 2/3 от тях. 

Проблемно е, че по собствено желание около 18% от учениците спазват някаква диета, изтъкна проф. Дулева и обясни, че става дума обикновено за деца между 10 и 19 г. Момичетата намаляват хранителния прием и ограничават енергията, а момчетата приемат повече белтъчни храни с цел натрупване на мускулна маса. Тук трябва да се намесят родителите, категорична бе тя. 

Вредни храни като снаксове и захарни тестени изделия не би трябвало да присъстват в училищните бюфети, коментира специалистът, но призна, че когато учениците излязат извън училище, те могат да си купят такива. Затова е важно децата да бъдат добре информирани и съветвани от родителите за здравословно хранене. 

"Рискове съществуват при свръх прием на захарни и тестени изделия, мазнини. Не само наддаването на тегло е проблем, но това крие риск и от някои хронични сърдечни заболявания в по-късна възраст". 

Много от родителите на по-малките деца приготвят храна в кутия за училище. Проф. Дулева обаче ги посъветва да внимават каква храна слагат, защото тя трябва да престои поне до обяд в неподходящи условия на съхранение. 

Родителите трудно се справят със злояди деца, призна още тя. Съветът е храната, която детето не харесва, да се предлага по атрактивен начин. Родителите са съветвани също да предлагат малки порции на често.

Препоръката за деца е за 5 хранения дневно, като 3 от тях са основни. 

Проф. Дулева отбеляза важността на редовното пиене на вода. Тя подчерта, че това трябва да се случва регулярно през деня. Препоръчва се да се приема между 6 и 8 чаши вода, а общото количество на течности да бъде между 1,5 - 2 литра. "Редовно, в малки количества, през целия ден, преди да се почувства жажда. Водата е добре да бъде на температурата на околната среда", препоръча тя. 

Цялото интервю на Валерия Николова с проф. Веселка Дулева и анкетата на Калина Стоянова в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл.
Още от Хоризонт до обед