Безопасна ли е храната, приготвена в училищата, проверява БАБХ
Малко под 150 обекта на територията на област Стара Загора ще бъдат инспектирани от екипите по безопасност на храните
Малко под 150 обекта които приготвят, дистрибутират или просто търгуват храни на територията на учебните заведения в област Стара Загора, подлежат на проверка от Областната дирекция по безопасност на храните. Инспекциите са част от традиционните проверки на БАБХ с началото на новата учебна година.
Следи се за произхода на продуктите, с които се приготвя храната за учениците, за начина им на съхранение. Проверява се също срокът на годност, какво е състоянието на кухненските помещения, където се приготвя храната. Обект на проверката е и спазването на хигиенните изисквания от страна на кухненския персонал.
Инспекциите стартираха с първия учебен звънец.
В Стара Загора обядът и закуските за учениците се подсигурява основно от три училищни кухни. Екип на Радио Стара Загора участва в една от проверките на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните.
А как протече инспекцията и върху какво акцентираха проверяващите - можете да чуете в репортажа
Проверките по обектите, които дистрибутират, продават или приготвят храна на територията на учебните заведения, ще продължат до 11 октомври. В рамките на три до четири дни след това ще бъдат представени и резултатите. Засега инспекциите в Стара Загора не са засекли нарушения.