Безопасна ли е храната, приготвена в училищата, проверява БАБХ

Малко под 150 обекта на територията на област Стара Загора ще бъдат инспектирани от екипите по безопасност на храните

Безопасна ли е приготвената в училище храна за децата ни - репортаж на Дарина Колева

Малко под 150 обекта които приготвят, дистрибутират или просто търгуват храни на територията на учебните заведения в област Стара Загора,  подлежат на проверка от Областната дирекция по безопасност на храните. Инспекциите са част от традиционните проверки на БАБХ с началото на новата учебна година. 

Следи се за произхода на продуктите, с които се приготвя храната за учениците, за начина им на съхранение. Проверява се също срокът на годност, какво е състоянието на кухненските помещения, където се приготвя храната. Обект на проверката е и спазването на хигиенните изисквания от страна на кухненския персонал.

Инспекциите стартираха с първия учебен звънец. 

В  Стара Загора обядът и закуските за учениците се подсигурява основно от три училищни кухни. Екип на Радио Стара Загора участва в една от проверките на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните. 


А как протече инспекцията и върху какво акцентираха проверяващите - можете да чуете в репортажа

Проверките по обектите, които дистрибутират, продават или приготвят храна на територията на учебните заведения, ще продължат до 11 октомври. В рамките на три до четири дни след това ще бъдат представени и резултатите. Засега инспекциите в Стара Загора не са засекли нарушения. 

Още от БНР уеб