„Вкус фест“ пристига с кулинарни и културни изненади в село Кобиляне

Камелия Чолакова за ''Вкус фест'' в село Кобиляне

Пътуващият фестивал на храната и изкуствата „Вкус фест“ се оказва изключително популярен даже зад пределите на област Кърджали, изненадващо дори за създателите му от народно читалище „Обединение 1913“. Това сподели в ефира на Радио Кърджали секретарят на читалището и един от основните „мотори“ на събитието Камелия Чолакова.

В събота от 10 часа предстои пътуващият кулинарен фест да има своята четвърта спирка в кърджалийското село Кобиляне.

„В Глухар като публика се включиха хора от Плевен, от Видин, от Стара Загора, които са прочели за фестивала и на път за плажовете на Бяло море се отбиха и станаха част от нашия празник. А пък в Стремци, туристи, които са тръгнали за Перперикон също бяха наши гости. Тоест фестивалът е популярен извън Кърджали вече и това много ме радва“, каза Чолакова.

За първи път на изданието в Кобиляне кулинарни изкушения ще бъдат разделени на отделни маси – готвени ястия, тестени изделия и сладкиши, за да не се объркват ценителите, които се включват в дегустацията.

Изложението на гастрономическите творения има състезателен характер. Винаги има класиране и наградени. „Хората много се надпреварват. Много им харесва да участват в конкурс и тези, които получават награди са изключително щастливи“, сочат наблюденията на Чолакова.

Своите готварски възможности представят не само дами, но също и мъже. Един от призьорите миналата година е бил мъж, който е приготвил пиле под тенекия. „Той ще участва и тази година с това много вкусно нещо, което беше направил, така че каня всички, които обичат да си похапват вкусно, да дойдат в Кобиляне да опитат тази вкусотия“, препоръча тя.

Има конкуренция и между поколенията, като младите представят по-често модерни ястия по рецепти, прочетени в интернет или видени във филми, разкри още организаторът на феста.

Сред редовно представяните вкусотии са къпаната баница, традиционна за региона, приготвена в различни варианти, както и другото типично ястие за местните хора – кешкек. При сладкишите пък винаги има изненади, но палмата на първенството все още държи т.нар. трилече.

Въпреки че са приготвени по традиционна рецепта, все пак всяко ядене има свой, специфичен и неповторим вкус, защото „на всяка майсторка майсторията е различна и явно и материалите, които се влагат са различни, така че всяка баница има различен вкус и нямат нищо общо с тези, които се продават в Кърджали, несравнимо е качеството“, подчерта Чолакова.

Тя призна, че не е успяла досега да приготви успешно нито едно от представените ястия, за които е получила рецепта от майсторите, „но съм обещала, че ще направим курсове и открити уроци по приготвяне на баклава, ще ги обявим кога са и да заповядат всички, които искат да се научат“, покани Камелия Чолакова.

Вярно е, че храната обединява и сплотява, „но ние имаме сериозни успехи и по отношение на културната част на програмата“, припомни тя. „За мен е много важно хората от малките населени места да се докоснат до културата, която се предлага в града“, категорична беше Чолакова. Тя посочи за пример създаването на самодейни състави в някои от селата, където е гостувал „Вкус фест“, което е било провокирано от изявите на съставите към НЧ „Обединение 1913“, които винаги участват в програмата.

В пътуващия фестивал на храната и изкуствата свои изделия винаги представят и творци-приложници, което също привлича сериозен интерес.

За поредното издание в село Кобиляне тази събота се очаква специална изненада. „Кобиляне ще ни изненадат с нещо, което ще ни разкажат. То се казва „Пътят на вълната“ – как се добива вълната и как се стига до плата, какви етапи преминава“, повдигна завесата за любопитните Камелия Чолакова.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл. 


Още от Денят на Радио Кърджали