Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Разговор с д-р Пепа Цветанова, директор на Дирекция ''Надзор на заразните болести'' в РЗИ-Видин

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции, които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция във Видин.

"Това е една голяма група заболявания. Причиняват се както от бактерии, така и от вируси. Тук мога да спомена ентероколитите, дезинтерията, салмонелозата, колиентеритите. От вирусите най-често причина за стомашно-чревно заболяване това са ентеровирусите. При тези заболявания източници на зараза са човекът и животните, като съществува и така нареченото заразоносителство, а именно - причинителите се размножават в организма, но не предизвикват заболяване. Тъй като механизмът на предаване е фекално-орален, тоест причинителите, микроорганизмите попадат в устата от фекалиите на болните или заразоносителите, обикновено когато не се спазват хигиенните правила."

Кои фактори са рискови за заразяването, кои са симптомите при инфекциите и как да се пазим от тези заболявания - чуйте в звуковия файл.

Още от Направление здраве