Доц. Даниела Петрова: Лоши хранителни навици могат да доведат до камъни в бъбреците

Интервю на Мая Данчева с доц. Даниела Петрова в ''Минути за здраве''

Приемът на достатъчно вода и балансираната диета могат да осигурят здравето на бъбреците. Минутите за здраве днес са посветени на бъбречнокаменната болест

"До появата на камъни в бъбреците може да се стигне заради наследственост, но хранителните навици също могат да имат съществено значение, каза за БНР доц. Даниела Петрова от Клиниката по нефрология на Военномедицинската академия в София.

"Намален прием на течности, свръхконсумацията на месо и месни продукти, консумацията на богати на оксалати храни като шоколада и ядките, също водят до увеличен риск от бъбречнокаменна болест.

Не трябва да пропускаме и някои медикаменти като диуретиците, използвани при лечение на високо кръвно налягане, приемът на витамин С, който често се използва с цел стимулиране на имунната система, допълни доц. Петрова.

Тя изтъкна, че пациентите дълго време може да не знаят, че имат проблеми с бъбреците, заради липсата на ранни симптоми. Най-често симптомите се появяват когато камък попадне в уретера и се появят болка в поясната област, чести позиви за уриниране, отделяне на малко количество урина, може да има и кръв в урината, поясни още доц. Петрова.

При тези оплаквания се прави ехография, а след това по преценка на нефролога - допълнителни кръвни изследвания и изследвания на урина.

Интервю на Мая Данчева с доц. Даниела Петрова в "Минути за здраве". 

Още от Закуска на тревата