Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на агнешкото в Кърджали удариха тавана

Снимка: БГНЕС



С наближаването на Великден ще сметнем колко ще ни струва празничната трапеза и пълним кошницата според традицията. В момента цената за килограм живо тегло агнешко върви между 6 и 8 лева или 15% повече от миналата година. В магазина обаче цената за килограм започва от 13.50 лв. и достига до 17.50 лв. – в зависимост от това дали избираме бут или плешка и в коя част на страната пазаруваме.

И тази година се очаква по-евтино месо от съседните държави да залее пазара и да замести родното. Така до трапезата ни може да достигне по-некачествено агнешко, макар и по-евтино, предупреждават овцевъдите. Затова апелират за Великден големите търговци да предлагат само българско месо. Към момента се наблюдава засилен внос на охладено месо от Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната – около 20% по-ниски цени от тези, които са към момента. Това обърква пазара, казва Симеон Караколев, предсеател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Всяка година традиционно по великден консумираме половин милион агнета. Браншът е категоричен че има достатъчно български за да задоволи търсенето. Родното обаче тази година ще ни струва по-скъпо. Вносното винаги е по евино разказва Караколев, заради ниските цени на фуражите и липсата на ДДС при влизането на месото в страната.

Сметките на овцевъдите показват, че за да покрият разликата от обора към магазина агнешкото ще тръгне с поне 15% по скъпо от предишния Великден, разказва председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Наша проверка показва че в големите супермаркети в Кърджали цените на агнешкото  са едни от най-високите в страната, около 17лв. Килограма. Въпреки това рязко поскъпване на агнешкото преди Великден не може да има заради големия конкретен пазар. От асоциацията предупреждават, че и тази година некоректни търговци ще се опитат да пласират замразено новозеландско агнешко като свежо и румънско, като българско.

Нерегламентирана търговия с агнешко месо и цели животни традиционно се върти и през различни сайтове. Българското ли е българското агнешко на пазара ще следят и от агенцията по храните. Това за което ще проверяват е безопасността и качеството на храните. Произхода, условията на съхранение. Придружаващите документи. Срока на годност. Апелът на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация е да сложим българско месо на трапезата, казва председателя Янка Попова.

За трапезата купуваме и яйца, като всяка година около Великден се купуват около 30 милиона. Заради пандемията обаче тази година консумацията може да спадне, но малко, до 27-28 милиона. Въпреки това и този Великден производителите очакват на пазара да се появят по-евтини вносни яйца от Полша със съмнително качество. Този внос обикновено става само по Великден, който е около 1/3 от яйцата или около 10 милиона. Те обаче достигат с 10% по ниски цени до пазара. Това са обикновено яйца останали от пазара преди католическия и протестантски Великден. 2,3 седмици преди празника яйцата излизат от птицефермите на цени 18-20ст. А до магазините достиган на цени 25-30ст.

Производителите обаче не изключват спекула от търговците последните дни преди Великден. По лошото обаче е че вносните яйца могат да се окажат опасни, понеже няма гаранция че произхождат от птици, които са здрави, заявяват от Съюза на птицевъдите в България. За да избегнем рискът от салмонела специалисти препоръчват да варим яйцата поне 12 минути. И да внимаване с хигиената при готвенето при тях. Затова и контролът се затяга и инспекторите по храните ще взимат проби за лабораторни изпитвания от яйцата с произход от ЕС или трети страни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50
Фолклорна група от с. Егрек, Крумовградско

Изчезващото фолклорно наследство на Егрек

Родопите впечатляват със своята природа, култура и фолклор. Всяко едно село пази своя фолклор благодарение на самодейните групи към местното читалище. Водени от любовта към народното пеене и традиции хората от крумовградското село Егрек са съхранили песните на своите деди, а те днес предават на малкото останали млади хора. Младите, както на всякъде..

публикувано на 24.06.24 в 14:03

Танцьори от СУ “Васил Левски“ – Крумовград със „Златен Орфей“ от "Евро фолк - Черно море 2024"

Учениците от група „Танцово изкуство“ по Национална програма  „Заедно в изкуствата и в спорта“ към СУ “Васил Левски“ – гр. Крумовград с художествен ръководител Даниела Бояджиева за пореден път представиха достойно училището и града с участието си в XX Международен фолклорен фестивал "Евро фолк - Черно море 2024", който се проведе в гр. Китен в периода..

публикувано на 24.06.24 в 13:03

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването , ще си говорим за вкусът умами, който обединява всички вкусове и се дължи на ферментацията на протеините. Мдааа, веднага ми стана туршиено и пробиотично. Всъщност, аналог на нашето кисело зеле е кимчито, корейско ястие, което азиатците похапват всеки ден. Иначе умами вкус имат всички отлежали сирена, сушени..

публикувано на 23.06.24 в 18:07