С наближаването на Великден ще сметнем колко ще ни струва празничната трапеза и пълним кошницата според традицията. В момента цената за килограм живо тегло агнешко върви между 6 и 8 лева или 15% повече от миналата година. В магазина обаче цената за килограм започва от 13.50 лв. и достига до 17.50 лв. – в зависимост от това дали избираме бут или плешка и в коя част на страната пазаруваме.
И тази година се очаква по-евтино месо от съседните държави да залее пазара и да замести родното. Така до трапезата ни може да достигне по-некачествено агнешко, макар и по-евтино, предупреждават овцевъдите. Затова апелират за Великден големите търговци да предлагат само българско месо. Към момента се наблюдава засилен внос на охладено месо от Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната – около 20% по-ниски цени от тези, които са към момента. Това обърква пазара, казва Симеон Караколев, предсеател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Всяка година традиционно по великден консумираме половин милион агнета. Браншът е категоричен че има достатъчно български за да задоволи търсенето. Родното обаче тази година ще ни струва по-скъпо. Вносното винаги е по евино разказва Караколев, заради ниските цени на фуражите и липсата на ДДС при влизането на месото в страната.
Сметките на овцевъдите показват, че за да покрият разликата от обора към магазина агнешкото ще тръгне с поне 15% по скъпо от предишния Великден, разказва председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Наша проверка показва че в големите супермаркети в Кърджали цените на агнешкото са едни от най-високите в страната, около 17лв. Килограма. Въпреки това рязко поскъпване на агнешкото преди Великден не може да има заради големия конкретен пазар. От асоциацията предупреждават, че и тази година некоректни търговци ще се опитат да пласират замразено новозеландско агнешко като свежо и румънско, като българско.
Нерегламентирана търговия с агнешко месо и цели животни традиционно се върти и през различни сайтове. Българското ли е българското агнешко на пазара ще следят и от агенцията по храните. Това за което ще проверяват е безопасността и качеството на храните. Произхода, условията на съхранение. Придружаващите документи. Срока на годност. Апелът на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация е да сложим българско месо на трапезата, казва председателя Янка Попова.
За трапезата купуваме и яйца, като всяка година около Великден се купуват около 30 милиона. Заради пандемията обаче тази година консумацията може да спадне, но малко, до 27-28 милиона. Въпреки това и този Великден производителите очакват на пазара да се появят по-евтини вносни яйца от Полша със съмнително качество. Този внос обикновено става само по Великден, който е около 1/3 от яйцата или около 10 милиона. Те обаче достигат с 10% по ниски цени до пазара. Това са обикновено яйца останали от пазара преди католическия и протестантски Великден. 2,3 седмици преди празника яйцата излизат от птицефермите на цени 18-20ст. А до магазините достиган на цени 25-30ст.
Производителите обаче не изключват спекула от търговците последните дни преди Великден. По лошото обаче е че вносните яйца могат да се окажат опасни, понеже няма гаранция че произхождат от птици, които са здрави, заявяват от Съюза на птицевъдите в България. За да избегнем рискът от салмонела специалисти препоръчват да варим яйцата поне 12 минути. И да внимаване с хигиената при готвенето при тях. Затова и контролът се затяга и инспекторите по храните ще взимат проби за лабораторни изпитвания от яйцата с произход от ЕС или трети страни.
Как се прави ирландска яхния? Тя прилича много н а нашата яхния с лук и картофи , само че се прави с любимото на всички ирландци агнешко месо. Агнешкото месо в ирландската яхния се подправя само с черен пипер и сол, а в миналото врящата още тенджера се е слагала в кутия , и покривала със сено или вълна, така ястието се е досготвяло и..
Арх. Петя Назърова, бивш главен архитект на община Кърджали, излезе с предложение за промени в законовите разпоредби, за да се пресече възможността за появата и на други казуси като този на сем. Силвия и Георги Барутчиеви от Кърджали. Мъжът е прикован към инвалидна количка след преживяно заболяване. Съпругата му е намерила възможност да..
Сагата на сем. Силвия и Георги Барутчиеви продължава. Мъжът е прикован към инвалидна количка след преживяно заболяване. Съпругата му е намерила възможност да кандидатства по програма на социалното министерство за помощ за изграждане на платформа, чрез която Георги да може да преодолява стълбищата с количката и да има по-пълноценен живот. За да..
"Това събитие ще се случи във винарската изба в Момчилград , нетрадиционно да посрещнем пролетта в една виногрейна прегръдка. Китарата, поезията и виното в самата винарна, сред бъчвите, с много стихове, с много настроение и, разбира се, с желание за споделеност. - Не е толкова често срещано да се представя стихосбирка или..
Колкото и вятърничаво да поглеждат на родителските предупреждения за опасностите, които дебнат в социалните мрежи, на децата трябва да се говори за това. Такова може да се обобщи мнението на кърджалийски майки, свързано с пребиваването на наследниците им в интернет и профилите им в различните приложения. В масовия случай родителите са..
Въвеждането на социалните медии промени обществото ни, промениначина, по който виждаме себе си и другите около нас. Ако кажем, че животът ни все повече е „погълнат“ от социалните мрежи, едва ли ще преувеличим. Това има както положителни, така и отрицателни страни. Част от позитивите са това, че успяваме да поддържаме връзка с близки дори в..
Около 80 на сто от децата създават първия си профил в социалните медии преди да навършат 12 години. Това сочи проучване на тема „Дигиталният живот на децата и техните родители“, поръчано от един от трите водещи доставчици на мобилна телефония в нашата страна стана. Близо половината от новорегистрираните акаунти са отбелязани като „детски”..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478