Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ирландска яхния с лук, картофи и агнешко месо


Как се прави ирландска яхния? Тя прилича много на нашата яхния с лук и картофи, само че се прави с любимото на всички ирландци агнешко месо. Агнешкото месо в ирландската яхния се подправя само с черен пипер и сол, а в миналото врящата още тенджера се е слагала в кутия, и покривала със сено или вълна, така ястието се е досготвяло и оставало топло за дълго време, докато хората се приберат у дома за вечеря или обяд. Как се прави ирландска яхния, ни разказа Ирен Макбрайд, на която бяхме на гости на скоро в малкото селище Карндона, графство Донегал:
"Взимате лук, една хубава голяма глава лук и го нарязвате на кубчета. И взимате също така един среден по големина морков на човек, който обелвате и нарязвате. И взимате също един среден картоф, обелвате го и го нарязвате на кубчета, след което вземате 1 паунд агнешко месо, което може да намерите на разумна цена за агнешко задушено, което нарязвате на ситно. След това загрявате тенджерата и добавяте малко масло и запържвате лука и моркова. когато всичко това омекне, добавяте агнешкото и също го запържвате. След това слагате малко сол и черен пипер, само тези подправки, ирландците не използват други и е време да прибавите вода и картофите.  Слагате капак на тенджерата и го оставяте да заври и след това на много слаб огън го оставяте да къкри два до три часа. 
По традиция това ястие се слага в гърне, където има жив огън, работещ като печка. Или го слагате с тенджерата в голяма кутия, пълна със сено, след като малко сте поварили ястието. Покривате със сено и затваряте кутията. Топлината там сготвя месото и картофите, докато омекнат. И тогава, когато се прибереш у дома, имаш готово ядене".
Има различни зеленчуци, които могат да бъдат добавяни като вариант на ирландската яхния. Някои хора няма да сложат картофи или ще ги варят в друга тенджера, но ще прибавят ряпа или пащърнак. По-съвременните хора биха могли да добавят малко чесън, казва още Ирен.
Но ястието Irish Stew е с агнешко месо. Разбира се, може да направите яхния с телешко, но просто няма да е толкова хубаво.
И още ирландски специалитети - предястието, т.нар. стафинг. Това е пържен лук, заедно със салвия и мащерка, билки, а след това галета и много масло. Всичко се готви заедно  и се яде за Коледа в Ирландия. Понякога пълните с тази плънка пиле или пуйка, много е вкусно. 
Ирен е пътувала доста и доста неща й напомнят за опитани в България ястия - айряна, например, който опитва в Турция, а също и пататник. Това ястие с настъргани картофи много й напомня на традиционно швейцарско ястие, наречено рьощи, което е настърган картоф, пържен с парчета бекон. Всяко швейцарско домакинство в миналото го е правило всеки ден. Това беше основната храна и това много ми напомни българския пататник, казва Ирен Макбрайт.
В България Ирен научава как се приготвят гювечета със сирене и зеленчуци. Сега се е сдобила с керамичната посуда и със сигурност ще направи топлото ястие. "Със сигурност ще дам всичко от себе си, за да го пробвам, защото смятам, че е вкусно и е много необичайно ястие. И мисля, че гостите, които идват в моята къща, ще се влюбят, че получават свое собствено малко ястие, от което да похапнат", казва Ирен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Свещеноиконом Николай Величков

Не се поздравявайте с честит празник на Разпети петък, това е най-тъжният ден

Започна Страстната седмица, която приключва с „празника над празниците“, както го наричат отците. „Но, за да достигнем дотам, имаме път. И наистина този път се нарича Страстна седмица“, каза отец Николай Величков от средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в интервю за Радио Кърджали. Още от неделя, Цветница, Вход Господен в Йерусалим,..

публикувано на 15.04.25 в 00:58

Росица Генчева: Без роса не може да има и цветя

Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и..

публикувано на 13.04.25 в 17:39

В неделя с Радка Петкова, на Цветница!

Във втората част на предаването продължаваме с кулинарните съвети, тъй като Великден е неделя, а предстои и месенето на ръка на козунаците, както и да научим тънкостите за хубавото агнешко печено.  Разбира се, с шеф Пеньо Иванов-Васко и с нашата приятелка от Смолян шеф пекаря Снежана Орлова. Но преди това, от Елена Топалова ще научим за..

публикувано на 13.04.25 в 17:11

Ро̀са Соколова: Да добротворим, тогава и небето ще е по-благосклонно!

Днес празнуват всички с имена на цветя. Църквите отбелязват тържествения вход на Господ Исус Христос в Йерусалим, когато народът го посреща с възгласи, които са от пророческите псалми за идването на месия.  Исус пристига на магаренце, а пътят му е застлан с клонки от палми, маслини и лаври, заради чудото с възкресяването на Лазар. След..

публикувано на 13.04.25 в 16:51

Даян Шаер за пътя си от книгата до белия лист

Кърджалийци се срещнаха с писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер по инициатива на Спортно-интелектуален клуб "Ахридос" в приятелска атмосфера и наситен на емоции следобед. Председателят на клуба Елена Топалова даде начало на събитието, к ато обясни, защо в неговия надслов доминира любовта. Литераторката на клуба прочете..

публикувано на 09.04.25 в 12:45
салами колбаси месо

Бойко Синапов: Ядем колбаси със замразено вносно месо

Цената на агнешкото месо не би трябвало да надхвърля 24 лева в търговската мрежа , каза за радио Кърджали Бойко Синапов. В момента, по думите му се внася замразено новозеландско месо и се предлага за българско. Това е куриозна ситуация и пореден шамар за нас, казва председателят на "Обединени български животновъди".  Голяма част от..

публикувано на 09.04.25 в 12:15
Снимката е илюстративна

Кметът на Перперек: В махала Дар дере не плащат такса смет затова тънат в боклуци

Причината да не се извозва боклука от махала Дар дере в кърджалийското село Перперек е, че живеещите там не плащат такса смет. Това обясни кметът Халил Бекир. По думите му повечето от къщите са незаконно построени. Имало и предположение, че някои хора, в нарушение на правилата, се прикачали и към електропреносната мрежа през къщите на съседите..

публикувано на 08.04.25 в 00:10