Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пролетно пробуждане с поезия, вино и китари


"Това събитие ще се случи във винарската изба в Момчилград, нетрадиционно да посрещнем пролетта в една виногрейна прегръдка. Китарата, поезията и виното в самата винарна, сред бъчвите, с много стихове, с много настроение и, разбира се, с желание за споделеност. 

- Не е толкова често срещано да се представя стихосбирка или стихове във винарна, но защо избрахте този начин, защото поезията също опиянява или...? 

"Опиянява и поезията, опиянява и виното, а те двете заедно с китарата ще направят едно друго пробуждане пролетно за всички нас, и заедно ще го направим... всички заедно, които са дошли там". 

-Подбрала ли си стиховете още от сега или по скоро интуитивно там ще представи свои стихове. 

"Ще се оставя на интуицията, на следглътката вино. Ще прочета нещо от стихосбирките дотук издадени, разбира се, и от това, което е все още не е издадено и чака ред, ще има. Ще има стихове за пролет, за вино, за любов, разбира се. За жената като пробуда, като живот, като обещание за после и за още. 

- А Иво Георгиев с какво ще участва? 

"Иво Георгиев ще участва с авторски песни и ще бъдем много доволни двамата, ако запеем заедно".

Дегустация на хубави вина, с поезия, с китара  и настроение. - това обещават организаторите.

Виното си остава и ще бъде любимата ми напитка, казва още Роса Соколова за любовта си към виненото питие. А любимият й сорт е рубин, може би заради наситения цвят, но не знае точно. В страните, където пътува, Роса не среща много познавачи на българските сортове, но тези, които ги познават, говорят с възхищение за тях. 

"Тази вечер разчитаме да бъде вечер на вкусове, на багри, на усещания, на едно пробуждане, вътре в нас и заедно с нас".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Свещеноиконом Николай Величков

Не се поздравявайте с честит празник на Разпети петък, това е най-тъжният ден

Започна Страстната седмица, която приключва с „празника над празниците“, както го наричат отците. „Но, за да достигнем дотам, имаме път. И наистина този път се нарича Страстна седмица“, каза отец Николай Величков от средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в интервю за Радио Кърджали. Още от неделя, Цветница, Вход Господен в Йерусалим,..

публикувано на 15.04.25 в 00:58

Росица Генчева: Без роса не може да има и цветя

Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и..

публикувано на 13.04.25 в 17:39

В неделя с Радка Петкова, на Цветница!

Във втората част на предаването продължаваме с кулинарните съвети, тъй като Великден е неделя, а предстои и месенето на ръка на козунаците, както и да научим тънкостите за хубавото агнешко печено.  Разбира се, с шеф Пеньо Иванов-Васко и с нашата приятелка от Смолян шеф пекаря Снежана Орлова. Но преди това, от Елена Топалова ще научим за..

публикувано на 13.04.25 в 17:11

Ро̀са Соколова: Да добротворим, тогава и небето ще е по-благосклонно!

Днес празнуват всички с имена на цветя. Църквите отбелязват тържествения вход на Господ Исус Христос в Йерусалим, когато народът го посреща с възгласи, които са от пророческите псалми за идването на месия.  Исус пристига на магаренце, а пътят му е застлан с клонки от палми, маслини и лаври, заради чудото с възкресяването на Лазар. След..

публикувано на 13.04.25 в 16:51

Даян Шаер за пътя си от книгата до белия лист

Кърджалийци се срещнаха с писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер по инициатива на Спортно-интелектуален клуб "Ахридос" в приятелска атмосфера и наситен на емоции следобед. Председателят на клуба Елена Топалова даде начало на събитието, к ато обясни, защо в неговия надслов доминира любовта. Литераторката на клуба прочете..

публикувано на 09.04.25 в 12:45
салами колбаси месо

Бойко Синапов: Ядем колбаси със замразено вносно месо

Цената на агнешкото месо не би трябвало да надхвърля 24 лева в търговската мрежа , каза за радио Кърджали Бойко Синапов. В момента, по думите му се внася замразено новозеландско месо и се предлага за българско. Това е куриозна ситуация и пореден шамар за нас, казва председателят на "Обединени български животновъди".  Голяма част от..

публикувано на 09.04.25 в 12:15
Снимката е илюстративна

Кметът на Перперек: В махала Дар дере не плащат такса смет затова тънат в боклуци

Причината да не се извозва боклука от махала Дар дере в кърджалийското село Перперек е, че живеещите там не плащат такса смет. Това обясни кметът Халил Бекир. По думите му повечето от къщите са незаконно построени. Имало и предположение, че някои хора, в нарушение на правилата, се прикачали и към електропреносната мрежа през къщите на съседите..

публикувано на 08.04.25 в 00:10