Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Миков: Гъмза и памид - това е марката на Видин

Младият технолог смята, че Видин може да се превърне в добра винена дестинация

Снимка: Личен Архив


Александър Миков е от Видин, завършил е  "Технология на виното, пивото,  безалкохолните и високо алкохолни напитки" в аграрния университет в Пловдив, второ поколение винопроизводител. Семейството му се занимава с отглеждане на лозя в землищата на новоселския регион и производство на вино. Отглеждат различни сортове, сред които и местните гъмза и памид, и произвеждат качествени и високо ценени от виненото общество напитки. Още като ученик разбира, че винарството е негово призвание:


"Преди една година завърших бакалавърска степен, започнах магистърска... Още докато бях в гимназията, докато ме водеха по време на гроздобера, когато е най-многото работа, намерих своето призвание в тази професия... Започнахме преди около 15 години с лозя, впоследствие дойде и избата и постепенно това се превърна в семеен бизнес..."


Александър рано е разбрал, че работата във "фабриката на открито" - на лозето, е тежка, затова и с усмивка казва, че се е ориентирал към работа на закрито. Технолог и собственик е на семейната изба "Видинска гъмза". Сега на лозята ходи само когато се измерват показателите на гроздето. Има си любими сортове- гъмза и ризлинг. Смята, че сега на мода са белите вина. Самият той обича червено вино, но предизвикателство за него е правенето на оранжево вино и розе. Според Сашо е нормално у нас да се развива бутиковото винопроизводство:


"Хората започнаха вече да разбират малко повече от вино и че е по-добре да си купиш нещо, което е качествено и хубаво, отколкото да задоволиш сетивата си с нещо безлично... Има прекрасни изби вече, които представят прекрасни вина... ".


Младият винопроизводител е убеден, че Видин може да стане добра винена дестинация. В момента изграждат нова сграда и се надява с времето да могат да приемат турсти както някои от избите в региона. Популяризирането на българското вино е важно, смята Сашо, самият той се стреми да доказва, че виното ни на  световния пазар има една от водещите позиции. На световния пазар има място и за видинското вино:


"Гъмзата и памида трябва да останат марката на Видинския регион, трябва да се гордеем с тях..."

Именно с гъмза, и с оранжево вино ркацители, собствена разработка, още в началото на  професионалната си кариера, Сашо печели първи места на престижното изложение The Balkans International Wine Competition and Festival. 

Както за всички, и за семейството на Сашо е трудно- инфлацията и високите цени правят виното трудно продаваемо, но пък младият производител не се отчайва и казва, че виното трябва да отлежи. 


Днес Александър ще празнува любовта към виното 


"Ще празнуваме любовта към виното. Пожелавам на всички колеги успешна реколта, да си запазим здрави лозята и да направим отново едни прекрасни вина!"  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26