Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консумацията на мед у нас- 150 грама годишно, в Германия - два килограма

мед
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив


Опрашването е една от дейностите, които ще се подпомагат по новата Обща селскостопанска политика. Това е светъл лъч за пчеларския сектор. Комплекс от мерки са заложени и в Стратегическия план. Къде е страната ни по производство и консумация на мед и адекватна ли е помощта за бранша- в "Земята, която ни храни" коментираме темата с Петър Младенов, председател на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев".


Шест са основните мерки, по които ще бъдат подпомагани регистрираните пчелари. Ще се финансират инвестиции за борба с болестите, подновяване на кошерите и подвижното пчеларство; заделени са средства за консултантски услуги и обучение на пчеларите, за лабораторни анализи на пчелните продукти, както и за популяризиране и маркетинг – тук има дейности, насочени към повишаване осведомеността на потребителите относно качеството на пчелните продукти. 


В ОСП 2023-2027 ще се подпомага и естественото опрашване - интервенция, за която пчеларите настояват от години, но според Петър Младенов, мярката е само за планински райони и райони по Натура 2000, което е ограничение за останалите:


"...Да, има пари за опрашване, те обаче са ситуирани само за районите по Натура 2000 и в планинските райони, което все пак ограничава тази помощ, защото опрашването се извършва повсеместно. Въпрос на време е да се прецизират нещата и всеки пчелар, който сключи договор с арендатор да може да се възползва от тази субсидия... Правим малките стъпки много бавно, но когато знаем вярната посока, можем да постигнем целите си... Трябва държавата да се задейства малко повече, да се заделят средства за популяризиране и промотиране на българският мед и пчелните продукти, защото хората имат нужда да чуят нещо повече, не само това, че медът е сладък и полезен... Пчеларските базари в Западна Европа са един форум не само като поле за сключване на сделки, но и като възможност потребителя да се свърже директно с производителя и да види детайли, върху които иначе не би се замислил". 


Между 10 и 13 хиляди тона пчелен мед се произвежда у нас, а потреблението е изключително ниско, казва Петър Младенов:


"...Около 150 грама на човек годишно, за разлика от Германия, където консумацията е около 2 кг. За някои медът е в графата "екстра" или "скъп" хранителен продукт, въпреки, че цената му на дребно е между 10 и 16 лева, а цена за здраве не се плаща... Голяма част от произведеният мед се изнася, а срив в цената е регистриран навсякъде в Европа... Проблемът в селското стопанство е в това, че който и да е производител не получава адекватна цена на своята продукция... В трудни години живеем, останала е едната любов към това, с което се занимаваме, за да не го захвърлим... Доста колеги от бранша ликвидираха пчелините и гледат в друга посока за препитание- това не е добре. Защото в крайна сметка, това е и математика, а на човек трябва да му излезе математиката, за да се занимава с каквото и да е..."


Около 750-800 хиляди са пчелните семейства у нас, в Сърбия се отглеждат около 900 хилади семейства, а производството е около 15 хиляди тона, Румъния и Турция значително изпреварват по производство България, в Унгария приоритет има акациевия мед, който е визитката на страната и се слави като един от най-добрите в Европа и света. Повече се произвежда и в Полша и Испания, посочи Петър Младенов. По думите му, за да се повиши консумацията на мед, трябва да се повиши и културата на българите, както и благосъстоянието им... 


Петър Младенов поглежда с оптимизъм към новия пчеларски сезон: 


"Отново ще поемем към пчелините с надеждата, че колкото и негативни неща да ни се струпват на главата... Призовавам пчеларите да бъдем по-единни и да си помагаме един на друг, секторът е такъв, че зависим един от друг... Оптимизмът е неизбежна част от човешката природа, ние сме заредени с него и чакаме с нетърпение да започнем пчеларските дейности..."  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 17 ноември 2024 година

Първо ще разтворим книгата „Измерения на болката“ . Това са разкази на ужасите от доста интересни автори. Елена Павлова е един от тях и срещата ни е с нея. Наследството на бележити сънародници събира като родова памет програмата "Неразказаните истории на българите" . МОН провъзгласи първи резултати от най-мащабна си програма за ученици..

публикувано на 17.11.24 в 12:31

Времето лети толкова бързо, защо да умираш?

В Деветата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към това, щото всеки един от нас да проумее преходността на този свят, да се обърне към Вечния Бог и приемайки Го в сърцето си, да придобие вечността и блажения живот. Чрез притчата за безумния богаташ, която днес четем, ни се дава за разберем, че всичко на..

публикувано на 17.11.24 в 08:00

Да проверим дали всичко, което търсим, се крие в библиотеката

„Какво търсите?“ С този въпрос посреща всеки читател най-необикновената библиотекарка в Токио Саюри Комачи. Тя, разбира се, не е просто библиотекарка. Саюри Комачи е прочела всяка книга в библиотеката на Общинския център „Хатори“, но силата ѝ е в способността да чете в душите на хората. Прави го с лекотата и прецизността, с която изработва фигурки..

публикувано на 15.11.24 в 16:45

Отбелязваме Европейския ден на музикотерапията

В Европейския ден на музикотерапията, 15 ноември, говорим с Любомир Гешковски, музикотерапевт в Дневен център за деца и възрастни с увреждания „Зорница” във Враца. Разказва, че това е един много специален нов способ за въздействие. Води до подобряване на състояния, както и на реакции и възможности. В дневния център работи по собствена система за..

публикувано на 15.11.24 в 15:54

От страст към професия - как Мария превърна любовта към сладкарството в своя мисия

За днешната гостенка може да се каже, че за нея сладкарството е нещо повече от страст . Тя буквално израства, правейки торти от 15-годишна. Днес тя е на 32 и не може да си представи живота без правенето на сладки изделия. Първоначално го прави непрофесионално, но от три години това е нейната професия. Мария открива нейния сладкарски цех и го..

публикувано на 15.11.24 в 15:00

Живот, изпълнен с любов: Котето Мими, което получи втори шанс

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви разкажем една малко по-различна история. Една история с щастлив край. Историята е много дълга и са замесени много хора. Една среща между котето Мими със Силвана .  Силвана е израснала, заобиколена от много животинки и нейната любов към тях е неизмерима. Един ден, преди повече от 2 години, тя..

публикувано на 15.11.24 в 14:00

В Деня на четенето с призив: Нека четем всеки ден

След изключително успешното първо издание на инициативата Ден на четенето през 2023 г., в която се включват близо 180 000  участници от страната и чужбина, хиляди вдъхновяващи събития и основаване на Националния пакт за четенето, днес тя се завръща, за да обедини граждани, институции и представители на бизнеса около една обща цел. Организаторите..

публикувано на 15.11.24 в 13:00