Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обредните хлябове са носители на послание

Снимка: Светослав Цветанов

"Никой не е по-голям от хляба!" Тази остаряла българска сентенция е особено актуална и важи с пълна сила и до днес.

Във вярванията на българина хлябът е заветен. Той е Божи подарък носещ благополучие и здраве. Счита се за Божествено благо, основа на живота и е почитана храна от хилядолетия. Хляб наричат за здраве, благоденствие, благословение и  опрощение.

В дните от Бъдни вечер до Стефановден всеки меси хляб, но знае ли се всъщност каква сила и обредност крие той? Цеца Христова, секретар на читалище "Разитие-1926" в село Антимово, разказа за Радио ВИДИН традициите по омесването на хляба още от 24 декември.


"Домакините омесват обредни хлябове, като се замесват с вода, сода и оцет. Не трябва да има набухватели, не трябва да има мая, не трябва да има яйца. След като се омеси самия хляб, вече отгоре се изобразява това, което олицетворява живота на хората. Например слънцето, житните класове, купата със сеното, къщата-домът, в който се създава семейството и уюта, ралото, което хората в миналото са ползвали за произвеждането на техните блага, пиленцата и изобщо такива неща, които символизират самия живот. "


Какво не бива да правим, когато замесваме обредни хлябове и какво символизират всъщност те, разказва етнографът от Регионалния исторически музей във Видин д-р Сашка Бизеранова.


"Обредните хлябове са носители на едно послание за благоденствие, за здраве, за късмет, за плодородие, за мир и светлина. За вяра в доброто. На обредните хлябове не трябва да се боде и не трябва да се реже и върху тях има различни символи- кръст, грозд, слънце, къща. Има топчета, които са с различна големина, в зависимост от това с какво се е занимавало семейството. Ако са големи топчетата-това са крави, биволи, коне. Ако са дребни- това са агънца, яренца или други по-дребни животни."


На Рождество, както и на последващите празнични дни, обредния хляб вече може да бъде намазан с яйце, да се замеси с мляко, мая и който както го предпочита, допълни Сашка Бизеранова.


Днес, на 26-ти декември, според народните обичаи, продължава празничната атмосфера. Хората си гостуват взаимно, слагат богати трапези с месни ястия, с плодове, вино и ракия. Днес честваме Събор на Пресвета Богородица, както и Св. Йосиф Обручник. Третия ден на Коледа, Стефановден е особено празничен за имениците, защото тогава празнуват много имена.  Празничната трапеза също е задължителна, на всяка цена на нея трябва да присъства и хлябът, а ястията трябва да са предимно местни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От колекционер към творец: Йоанна и нейните свещи и картички

Днес ви запознавам с Йоанна Йорданова от Видин, чиято страст към колекционирането на картички е на повече от 12 години. Тя се сдобива с интересни екземпляри, когато е на бригада в Щатите. Там хората си ги подаряват не само при радостни поводи, но и при тъжни. Йоанна се връща от Америка с близо 50 картички, като всяка е с различна история. Тя..

публикувано на 20.09.24 в 16:30

Във Видин предстои още една кампания на "Капачки за бъдеще"

Временен пункт на кампанията "Капачки за бъдеще" ще бъде разкрит на 12 октомври във Видин . Част от средствата, събрани от инициативата в страната ще са за болницата в града, каза Дияна Ангелова , която е сред организаторите в областния център.  "Кампанията ще бъде четвърта вече по ред в града - на стандартното място - на ъгъла на училище..

публикувано на 20.09.24 в 16:07

Фолклорна студиа "Северняци" с поредна благотворителна инициатива

Фолклорна студиа  "Северняци"  организира б лаготворителен концерт "Живот за Стойчо"   във Видин . Събитието ще е на 3 октомври, от 18:30 часа в Спортната зала в града, каза ръководителят на формацията Ерик Петров .  "Нашето сдружение "Усмихни се с нас" и Фолклорна студиа "Северняци" решихме да направим този благотворителен концерт в..

публикувано на 20.09.24 в 14:39
Полина Спирова с децата си и Илияна Кръстева

Потомка на Йон Чолака в Брегово възстановява паметта за него

Как се създава родословно дърво, как се събират спомени, снимков материал и информация за основателя на бреговското училище - даскал Йон Чолака , разбираме от разказа на неговата праправнучка Полина Спирова. Тя е богослов, преподавател в Богословския  факултет, която с радост се включва в честванията и търсенето на нови данни и факти за своя..

публикувано на 20.09.24 в 14:00
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00