Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Колко ще ни струва Великденската трапеза тази година?

| Анализ
Снимка: Архив, БНР



Великден наближава и с него идва и въпросът - колко ще ни струва празничната трапеза през 2025-а? Независимо дали ще отбележим празника в тесен семеен кръг или ще съберем близки и приятели около масата, традиционните елементи като яйца, козунак, агнешко и зелена салата си остават задължителни.
Пазарът на яйца в момента е стабилен. Цените варират между 0,30 и 0,40 лева за брой в зависимост от вида и произхода. Предлагането е добро, като се очаква търсенето да се увеличи в дните непосредствено преди празника. Цената на яйцата тази година, по-скоро се доближа до тази през 2023 година, т.е. с една идея по-евтини от миналата. Потърсихме за коментар Петя Петкова изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България, ето какво споделя тя:
"За наша радост, пазарът през 2025 година остава сравнително стабилен. По данни на Министерството на земеделието тази седмица, производството и предлагането на яйца са в рамките на нормалното и няма признаци за сериозни отклонения. Това, което можем да изтъкнем, е, че според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, цените са под нивата от 2024 година и се доближават по-скоро до тези от 2023 година. Тази тенденция се потвърждава и от данни на Евростат, според които цената на българските яйца за период от една година е намаляла с 18% - или около 23% под средната цена на яйцата за целия Европейски съюз."

Козунаците в големите търговски вериги се предлагат в широк ценови диапазон - от около 4 до 7 лева за стандартен 500-грамов козунак. Разнообразието е голямо - от класически рецепти до луксозни варианти с пълнежи и глазури. В същото време, в пекарните цената на козунаците тази година варира между 10 и 12 лева, като това е с около 2 лева повече в сравнение с миналия Великден.

Проверка в търговската мрежа показва, че цените на агнешкото месо варират между 25 и 29 лева за килограм, в зависимост от разфасовката. В овцефермата на Ваня и Ваньо Чолакови във видинското село Градец, които са собственици на една от трите по-големи овцеферми в община Видин и отглеждат 160 овце майки от породите асаф и аваси, тази година увеличение в цената няма да има.

"Цените на агнешкото месо принципно се определят от множество фактори - цената на фуражите, електроенергията, труда и други. Животновъдите работят 365 дни в годината, а работната ръка е не само скъпа, но и трудно достъпна. Принудени сме постоянно да плащаме - за нискоквалифицирана работна ръка, за скъпа електроенергия и за редица други разходи. Човек, който иска да сложи агнешко месо на трапезата си  за себе си и семейството си – не бива да сравнява местното месо, прясно заклано директно от фермата, с месо, внесено например от Нова Зеландия. Разликата е несравнима."

На зеленчуковите пазари и магазините зелената салата остава достъпна - около 1,50 - 2,00 лева за бройка. Цените на пресните зеленчуци като краставици също се задържат на нивата от предишните месеци. 

Попитахме и видинчани от къде пазаруват за великденската трапеза и ще се лишат ли от нещо? 

"Имам си агне на село. Козунакът ще си го направя – ние сме на домашни продукти...Ще си направя козунак. Слава Богу, всичко ще има на великденската трапеза. Яйцата вече са на масата, чакат. Взели сме всичко, само козунак остана...Закупих яйцата от голяма верига магазини, тази година се записах късно при жената от село, която обикновено ми носи домашни, и тя няма да може да ми изпълни поръчката. Козунакът пак ще си го взема от голяма верига...Понеже имаме близки и познати на село, те ще помогнат в това отношение – поне е домашно отгледано, и сме сигурни, че месото ще бъде качествено."


В обобщение, пълната великденска трапеза за четиричленно семейство - включваща козунак, десетина яйца, около два килограма агнешко и свежа салата - ще струва между 115 и 150 лева, в зависимост от избраните продукти и мястото на пазаруване.
И въпреки инфлацията и растящите разходи, празникът остава специален за мнозина. Дори когато сметката набъбва, хората са склонни да направят компромиси другаде, за да запазят вкуса и традициите на Великден на масата си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

МРРБ ще инспектира ремонта на булевард "Панония"

Община Видин не носи вина за бавното темпо на голяма част от инфраструктурните обновления на територията на крайдунавския град. Тази теза аргументира на днешното заседание на Общинския съвет градоначалникът Цветан Ценков . В дневния ред присъстваха 32 точки, като по-голяма част от тях  бяха предложения за продажба на жилища и имоти общинска..

публикувано на 15.04.25 в 16:57

Ученици от Видин на първо място в Национално състезание по приложна електроника

Лъчезар Ценков и Симеон Герасимов от 10.В клас, специалност „Компютърна техника и технологии“, от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се изкачиха на върха в Националното състезание по приложна електроника „Мога и зная как“, проведено в град Банско.  Двамата заеха първите места в отборното класиране за цяла България, а Симеон заслужено..

публикувано на 15.04.25 в 14:30

Видинчанка с престижна награда

Видинчанката  Десислава Николова бе отличена с престижната награда "Бранд на годината", в категория, част от Националните награди "Класция Бг".   Отличието е във връзка с нейния бранд, предлагащ уникални чанти за всички онези дами, които не се притесняват да покажат себе си, да бъдат по-различни и нестандартни. Победителите в конкурса са избрани от..

публикувано на 15.04.25 в 13:35

Събират се средства за православния храм в Кунино

Продължава дарителска инициатива за ремонт на вековната църква в село Кунино. Православният храм  "Свети Николай" се нуждае от нов покрив.  Преди две години  се създава и Сдружение "Православен храм Свети Николай -Кунино", чиято основна цел е да се събират средства за възстановяване на църквата. Необходимата сума за извършване на..

публикувано на 15.04.25 в 13:00

Технологично изложение отваря врати във Враца

Враца ще бъде домакин на първия по рода си Технологичен фестивал. Датата е 16 април, а мястото е Младежкия дом в града.   Събитието е организирано съвместно с Общината и бизнес медията lider.bg , предоставяща актуални икономически, технологични, научни и бизнес новини. За първи път на едно място ще бъдат водещи технологични компании,..

публикувано на 15.04.25 в 12:00

платена публикация
Сладкарница "Захарният свят" навърши една година!

Преди точно една година, на уютната уличка " Папуджийска, 3"  във Видин, се роди едно малко магично кътче, което пренесе вкусовете на Италия в сърцето на Северозапада. Това е “ Захарният свят ” – мечтата на  талантливата сладкарка Милена Вълкова , превърната в реалност.  Една година по-късно празнуваме заедно с нея първия рожден ден на..

публикувано на 15.04.25 в 09:42
Теди Генова, психолог

Как да различим градивната от разрушителната критика

В рубриката "Психолог на помощ" днес ще поговорим за критиката , която, знаете, е неизбежна част от живота - независимо дали идва от близки, колеги, учители, или напълно непознати. Въпросът не е дали ще бъдем критикувани, а как ще реагираме на това. Правилната реакция е ключ към личностно израстване, емоционално здраве и устойчивост...

публикувано на 14.04.25 в 16:30