Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шоколадът - най-старото сладко изкушение

Снимка: Радио Видин

Отбелязваме Световния ден на шоколада. Наричат сладкото изкушение "храна за богове", и вероятно има защо. 

Шоколадът се произвежда от какаови култури, а първите доказателства са открити от антрополозите  още през 1900 г. пр. хр. Какаови дървета са намерени от племена по поречието на река Амазонка. Едно от племената, за които се знае, че са намерили какаото като продукт, е така нареченото "Толтеки". Когато шоколадът за първи път достига до Испания от Южна Америка през далечната 1550 г., той се смята за здравословна храна и лекарство. Лекарите го предписвали за лечение на треска, охлаждане на тялото, подпомагане на храносмилането и облекчаване на болката. 

Едва ли има човек, който не обича шоколад, на според статистиката най-големите консуматори на шоколад са швейцарците, разказа Чавдар Лазаров от Видин. Той е управител на сладкарница в крайдунавския град и работи с шоколад от 1993 година. 

"Отначало какаото се използва за лечение, преди да разберат, че може да се използва и за храна... Какаото съдържа два компонента, какаова маса и какаово масло... Трудно е да се установи на пръв поглед доколко е качествен шоколадът, затова е хубаво да се купува от фирми, специализирани в тази област. Те ти дават спецификация на всеки продукт и в нея пише точно компонентите на шоколада - какъв е процента какаова маса, какъв е процента какаово масло и в зависимост от тези компоненти шоколадът е черен или млечен... Ако в един черен шоколад пише 70% шоколад на опаковката, означава че какаовата маса е 70%, а останалите 28-29% е какаовото масло... Какаовото масло е много интересен продукт, може да го използвате и на плажа за много добър тен, също може да се готви с какаово масло... Много здравословен продукт е какаовото масло, защото температурата му на топене е много ниска и няма този ефект върху тялото като холестерол... Освен черния шоколад, има и млечен шоколад - какаово масло, какаова маса, захар и мляко. Белия шоколад ние го наричаме шоколад, но той не е, той просто е какаово масло, захар и мляко, в него няма какаова маса..."

Един от най- интересните процеси при работата с шоколад е така нареченото темпериране, обясни Чавдар Лазаров.

"Работата с шоколад е доста специфична, зависи от времето, от температурата на околната среда... Най-интересно е така нареченото темпериране на шоколад... Шоколадът има седем основни кристала, които се топят в различен температурен диапазон. Затова темперирането се започва с достигане на температура между 42 и 45 градуса, след това се сваля на 28-29 и пак се подгрява, докато стигне 31-32 градуса, с която температура се работи шоколада... Този процес се използва, защото всички седем кристала се топят на различна температура... Като минете през процеса на различните температурни диапазони кристалите се разпадат и се оформя правилна решетка, за да се получи този интересен "крак" ефект - като го счупиш да пука... Целта на темперирането не е само да се получи този ефект, а при едно правилно темпериране и когато е качествен шоколада, е за неговата трайност. Когато правиш различни декорации и фигури, те визуално държат повече в различни температури... Когато не е темпериран правилно шоколада, какаовата маса и какаовото масло не са хомогенни и се получава бялото, което понякога виждаме върху шоколада. Това означава, че шоколадът се е разтопил и след това пак се е охладил, но не по начина, по който трябва... Темперирането може да се прави много пъти, след като темперираш някакво количество и го използваш, това което е останало трябва следващия път пак да мине през същия процес..."

Попитахме видинчани, какъв шоколад предпочитат, и колко често си похапват: 

"Обичаме шоколад, ама сме диабетици и не ползваме... Да, приятно е. С фъстъци обичам, с лешници. Не е много често, защото избягвам да ям сладко... На първо място е шоколада, в ограничени количества. Не много често, защото сме диабетици, но винаги в хладилника има шоколад... Два-три пъти в месеца хапваме, защото все пак сме на години и не трябва да прекаляваме... Любим ми е млечния, хапвам всеки ден. Рядко готвя с шоколад, повечето си го купуваме от магазина..." 

Ето и някои интересни факти за шоколада: Шоколадът е много чувствителен към температура и влажност. Идеалната температура за съхранение е между 15 и 17 °C с влажност под 50%. Трябва да се държи далече от други храни, защото обикновено поема други миризми. Най-често шоколадът се държи и на тъмно- завит в хартия. Не бива да се слага в хладилник, защото това води до обезцветяването му вследствие влажността, резултат от излизането на повърхността на кристали на мазнините и захарта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 24 ноември 2024 година

Обичам да се разхождам и да гледам. Да забелязвам. Да откривам и да се опитвам да разбера за мен интересни неща, а за други напълно скучни. Сами трябва да търсим за да се открием и да се преоткрием. Същото важи и за това, което виждаме...Срещам различни хора. Забелязал съм, че са три типа. Първите /не в този ред, разбира се/остаряват видимо, но..

публикувано на 24.11.24 в 14:10

Там, където е Господ – там е истинският живот, любов и единство

Тринайсета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи закона..

публикувано на 24.11.24 в 08:00

Как да пазаруваме разумно на Черен петък

Черният петък е едно от най-очакваните събития в годината за любителите на пазаруването. Това е денят, в който много магазини предлагат огромни отстъпки и специални оферти. Черният петък по принцип започва рано сутрин в последния петък на месец ноември.  В България, обаче, все по-честа практика става Черният петък да се провежда много..

публикувано на 22.11.24 в 17:05

Пуци: Историята на едно диво и щастливо морско свинче

В света на домашните любимци има някои, които обожават прожекторите, камерите и вниманието. А има и такива като Пуци – млад, див, игрив, и… определено не е фен на фотоапарати. Пуци е морско свинче, представител на породата американски късокосмести и със сигурност знае как да превърне живота на стопаните си в приключение. Антонина Лозанова ,..

публикувано на 22.11.24 в 15:30

Тебеширеният човек отново е тук!

Минали са тридесет години, откакто четири момчета, следвайки странни тебеширени знаци, намират в гората части от тялото на убито момиче. Дебелия Гав, Железния Мики, Еди Мюнстър и Хопо сами са измислили тези знаци, с които да се забавляват и да си разменят тайни съобщения през иначе безкрайно скучното лято на 1986 г., но ето че още някой се е..

публикувано на 22.11.24 в 15:25

"Вещица RUN" предизвиква дамите да "полетят"

На 1 декември предстои туристическата надпревара " Вещица Рън ", организирана BG Events & Guiding. Надпреварата ще е в района на Белоградчик. На него предстоят много изненади и участничките ще бъдат доста атрактивно облечени - като вещици. В тези премени ще преминат част от трасето.  "Предвидени са три контролни точки по трасето, на които..

публикувано на 22.11.24 в 14:35

Видинската математическа гимназия въвежда като избираем предмет религия

В Профилираната природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин ученици ще изучават като свободноизбираем предмет религия и основи на източното православие. Решението е по инициатива на училищното настоятелство, каза директорът Ивайло Милушев.  "Лятото, на 19 юли, беше проведена една среща между членове на настоятелството, учители..

публикувано на 22.11.24 в 14:30