Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторантьори в стачна готовност- за какво настояват от бранша?

Снимка: Радио Видин

До края на седмицата ще стане ясно дали ресторантьорите в България ще започнат национални стачни действия, това заявиха преди дни от Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Председателят Ричард Алибегов показа сметка за ток на ресторант за декември в размер на 33 763 лв., признавайки, че преди това тя е възлизала на 8000 лв. Той обясни, че ресторантьорите са в стачна готовност откакто в смолянска област бяха затворени баровете и нощните клубове. Според него заради високата заболеваемост, тежестта отново пада върху сектора. Ричард Алибегов упрекна управляващите, че вземат решения без да се допитат до засегнатите браншове. 

За какво настояват спешно от Българската асоциация на заведенията? Според председателят на БАЗ, спадът в оборота на бизнеса е 40%. Мерките са същите, но малко променени. Например това, че само в случай на локдаун бизнесът получава 20% от оборота, но не повече от 100 000 лева. Първите три месеца от миналата година не работихме, а мерките не са направени както трябва и не са обсъдени с бизнеса, подчертаха от бранша. Спазвахме правилата, но при въвеждането на зеления сертификат, хората се разочароваха, обясни Ричард Алибегов. Според него зеленият сертификат трябваше да бъде разширен и да важи за всички:

"Предстоят преговори и ако не получим това, което се полага на бранша като цяло, тогава няма да имаме друга опция освен да излезем на протест. Виждате какво се случва, виждате как в парламента мнозинството гласува "против" помощ за бизнеса за тока и то не само за нашия бизнес, а за целия бизнес в България. Ние ще искаме отговори на тези въпроси тази седмица и ако не ги получим, то просто няма да имаме друга опция. Сметките са непосилни, работата е намаляла страшно много и явно сме на прага на пореден локдаун. Най- вероятно голяма част от бранша няма да може да кандидатства по мерките, които бяха обявени от правителството, тъй като те отново не са обсъдени с бранша и с работодателските организации. На правителството методиката на тези мерки изобщо не им е ясна."

Има ли политически оттенък в евентуалния нов протест на ресторантьорите у нас?

"Не разбирам къде има място политическият оттенък тук, при положение, че ние не можем да си платим сметките за ток и се чудим кое по-напред да платим- заплати ли, наем ли. Тук политиката няма място. Нас не ни интересува кой е политик- ние имаме определени искания и държавата, когато тръгне да предприема действия срещу даден бранш, тя трябва да компенсира подобаващо този бранш"- обясни Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Наталия Бърборска е хотелиер и ресторантьор в община Вършец. Пагубно се отразяват зеленият сертификат и високите цени на тока върху бизнеса ѝ. Нейните обекти не работят още от октомври 2021 година:

"Никак не можем да се справим, аз съм затворила бизнеса още от октомври- и хотелът и ресторантът в момента не работят. Няма как- 500 лв. на ден са минимум разходите за отопление. При 150-200 лв. оборот- как се оцелява? Не може да се оцелее. Предпочетох да затворя, защото това е по- малкото зло. Имаме някакъв ресурс от летните месеци, но като го изчерпим и какво? Държавата едно нещо не може да осъзнае в случая- дадоха пари на пенсионерите, но ние сме тия, които внасяме осигуровки и ние в момента не работим, което значи, че няма да внесем осигуровки и хората ще отидат на борсата. Държавата пак ще трябва да им плати. Аз освободих около 15-20 души"- каза Наталия Бърборска.

Светослава Йорданова е собственик на ресторант в Монтана. Новите сметки за електроенергия също са непосилни за нейния бизнес. 

"Започваме на ръба на фалита в началото на годината. Сметките ни за ток са скочили в сравнение със същия месец през миналата година повече от три пъти. Над 3500 лв. е сметката ми за ток и ни ограничават със сертификатите, като се има предвид, че в Монтана и в Северозападна България е най- нисък процентът на ваксинация на населението. Можете да си представите колко работа имаме... Със сигурност няма да има мерки, помощ, тъй че със сигурност ще се видим на протеста"- подчерта Светослава Йорданова.

Борислав Георгиев е собственик на заведение в Лом, но има по-различно мнение относно евентуалните протестни действия от страна на ресторантьорския бранш.

"Засега работим, не сме затваряли. Да, по- високи са сметките, не че се примиряваме, но това си е пазарна ситуация, няма как. Пандемията доста промени нещата. Очаквам оттук-нататък нещата да се стабилизират, а не да продължават така... Според мен, ако имаш акъл и имаш виждане и начин на управление на дадено заведение или каквото и да е- ти ще оцелееш. Проблемът е в хората, а не в работата, не в парите. Дали ще плащам 1000, 2000 или 3000 лв. сметка няма никакво значение, ако има хора"- смята Борислав Георгиев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Ново село - стремеж към развитие и обновяване

Екипът на Радио ВИДИН гостува на Ново село - голямо, красиво и достолепно село, което е общински център. Намира се на брега на река Дунав.  Богатството и културата на новоселяни са следствие на търговията с вино и грозде по река Дунав и от съхранените традиции - на децата да се дава образование. В миналото е било изключително богато и с доста..

публикувано на 10.01.25 в 12:05
Светлин Тачев

Светлин Тачев: На прага сме на пълна делегитимация на политическата система

Държавният глава Румен Радев обяви, че ще даде още време преди връчването на папката за съставяне на редовно правителство, определяйки като безотговорно поведението на политиците.  Първият мандат ще отиде в най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ-СДС.  Преговорите между партията на Борисов, Демократична България, БСП и Има такъв народ..

публикувано на 09.01.25 в 10:00

Ще издържи ли семейният ни бюджет на новата ценова атака?

Новата година настъпи с повишени цени на някои стоки и услуги у нас. Токът за бита за Северозападна България вече е по-скъп с около 9%. Хлебопроизводителите побързаха да реагират на повишеното ДДС на 20% и съответно повишиха цените на насъщния. От 1 януари са в сила новите цени на личните карти. Вместо 18 лева за нова лична карта трябва да..

публикувано на 08.01.25 в 10:45

Видин-Ботевград: Новият път, чийто край непрекъснато се отлага

Строителството на най-големия инфраструктурен обект в Северозападна България започна след протестите в началото на 2018 година, когато стотици жители на региона няколко поредни седмици блокираха важни пътни отсечки с искане за магистрала до Видин и тунел под Петрохан. Тогава правителството обеща, че този проект ще е приоритетен за държавата, ще се..

публикувано на 07.01.25 в 13:24

Пазарът на труда все повече ще изпитва недостиг на работна сила

Работодателите завяват нужда от 261 926 работници и специалисти през следващите 12 месеца с умения и знания в различни професионални направления, които ще са необходими за ефективната работа на предприятията. Най- търсените специалности на пазара на труда можем да видим най-ясно от проучването, проведено сред работодатели от Агенцията по заетостта..

публикувано на 06.01.25 в 14:48

Шивач, водач на МПС и спедитор-логистик са най-търсените професии в област Видин

Регистрираните безработни лица средномесечно в област Видин за периода януари – ноември 2024 година са 4 053. Равнището на безработица в областта е 14.8%, а   от януари до ноември 2024 година  на работа са  п остъпили общо 2 888 души.   Област Видин е с дял 2.6% от общо регистрираните средномесечно безработни лица в страната (155 181) за..

публикувано на 06.01.25 в 14:26

Очаквания и надежди за 2025-та - какво си пожелахме на Васильовден?

На 1 януари отново сме изправени пред поредното ново начало, изпълнени с надежди и очаквания. Каквито и да са икономическите прогнози, колкото и несигурно да изглежда бъдещето за много българи, всеки от нас отправя пожелания за себе си и най-близките си хора. Първият ден на годината народът ни нарича Сурваки. Наименованието идва от обичая..

публикувано на 01.01.25 в 10:45