Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерските пазари по нов правилник

Снимка: Радио ВИДИН

Изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни целят два документа- Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости. Тези документи за първи път въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна. 

"До момента липсва формулировка за фермерските пазари и тези, които се провеждат от години наред в големите градове на страната се причисляват към всякакви тържища, на които се предлага нелегално произведена храна. Ние искаме да се разграничим от такива мероприятия и да градим имидж пред потребителите затова, че съблюдаваме мерки за безопасност на храните", каза Гергана Кабаиванова от фондация "Локалфууд", един от авторите на документите.

Правилникът ще въведе и контролирано предлагане на домашни храни на фермерските пазари в селските райони. Ще бъдат въведени граници на честота и количество, при което може да се твърди, че тези храни са под границата на тривиалност и когато минат тази граница трябва да бъдат регистрирани по закона за храните.

"При къщите за гости казусът е такъв, че съгласно Наредбата за категоризиране на обектите за хранене и настаняване, те и в момента имат право да предлагат домашни храни само на гостите, които нощуват в тях. Ако регистрират домашни кухни по закона за храните, което ние предлагаме в тези проектни мерки, те ще имат право да предлагат храна на всякакви гости, които преминават през обекта им, ще могат да предлагат до крайни клиенти, чрез онлайн продажби, включително и да участват на фермерски пазари."

Предлага се следната дефиниция на фермерски пазар - постоянно или регулярно градско събитие за представяне и продажба на местни фермерски и занаятчийски храни. Могат да участват единствено регистрирани производители по закона за храните, по Наредба 26 когато касае продукти от животински произход, регистрирани винари, регистрирани производители на бира и ракия, събирачи на билки и гъби, регистрирани в горските стопанства, производители на нехранителни продукти, които имат естетическа и творческа стойност. 

Радослав Младенов е собственик на къща за гости в региона- до село Фалковец, на 14 км от град Белоградчик. Според него, добре би било българският туризъм да стане по- различен и по- разпознаваем. Ако успеят къщите за гости да регистрират кухни, ще бъде много по-добре:

"Добре би било самите къщи за гости да мислят в тази насока - да предлагат нещо, което е местно, регионално, семпло, хората търсят точно това."





Снимка: Фейсбук СИНЕВКАМая Ангелова е производител на сладка от горски плодове в село Превала, община Чипровци. Регистрирала е работилница за преработка на горски плодове в домашни сладка и мармалади. Условията, да регистрира такъв обект обаче, са като на голям завод, който произвежда 100 хиляди бурканчета на ден. Първоначално замисълът на фермерските пазари е бил един, сега могат да се видят големи производители, които предлагат на големите вериги и в същото време предлагат продукти и на фермерските пазари като фермерски, коментира Мая Ангелова:

"Което за мен е малко учудващо. Трябва да има нещо като производство, за да може самият потребител да е сигурен, че наистина получава фермерски продукт."



Тереза Груева със семейството си са производители на годжи бери в село Върбово, община Чупрене. Споделя, че интересът към фермерските пазари е голям и хората търсят домашно приготвени храни и продукти. Производителите трябва да са улеснени при участие във фермерски пазари:

"Трябва е максимално опростено. Иначе, ако искат супер бумащини с всички  изисквания няма да може да се спази точно духа на този фермерски пазар. Ако се изискват всички тези неща, които изискват от големите производители, то няма да са фермерски пазари. На колкото фермерски пазари съм била, никога не е имало прекупвачи."




Теодор Вълчев е собственик от 2015 година на козеферма и предлага млечни продукти. В началото продавал на фермерските пазари без регистрация по Наредба 26. Причината- липсата на средства, които да инвестира в изискванията:

"Няма как човек да тръгне и да се регистрира по тази наредба без да е завъртял малко допълнително пари, за да може да инвестира в съответните изисквания, които има Агенцията по храните. Спазвал съм всичките хигиенни изисквания, които са необходими за преработката на млякото. Моето мнение е, че трябва да се даде малко повече свобода на хората, които се занимават със земеделие, да бъде по-лесен достъпът им до пазарите и да има регламент, според който да не се допускат търговци, а да бъдат само производители."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00