Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Честит Трифон Зарезан!

За хубавото вино трябва любов и добър материал

Снимка: Радио ВИДИН

На 1 февруари празнуваме Трифон Зарезан - един от най-старите обичаи в българския народен календар. Тази година, заради пандемията и ограничителните мерки, читалището в село Винарово в община Ново село няма да прави традиционното зарязване на лозята. Последните 20 години те са основните инициатори на празника, който събира лозарите и винарите на 1 февруари. Зарязването се извършва, за да е богата годината и да има добра реколта. Как се празнува Трифон Зарезан разказа Босилка Александрова- библиотекар към народно читалище "Зора- 1927" в село Винарово.

"Хората са облечени в национални носии. Събират се на площада пред кметството. Поканен е и свещеникът, който да извърши ритуала по освещаване на водата на лозята. С хоро се отправяме към лозята, с танец, който е воден от стария Трифон. Старият Трифон държи ритуална китка в ръка и венец през рамо, бъклица с вино, от която да полее лозовите пръчки. На лозето се извършва ритуала." 

Празникът продължава пред дома на младия Трифон, с богата трапеза, приготвена от стопанката. Ритуалната китка е от три лозови пръчки, китка босилек, бръшлян. Друг характерен реквизит е венецът от лозови пръчки. Котле с вода и малка китка използва за водосвета свещеникът. Със светената вода се поръсват орязаните пръчки. Лозето се поръсва с пепел, за да няма мани. За празника се меси пита с грозд отгоре, правят се и сарми. На лозето се ходи с туршия. Наричанията са "Както е червена чушката, така да е червено гроздето, както е сбита сармата, да бъдат сбити гроздовете." 

Андрей Димитров от Ново село от 16 години участва в отбелязването на празника, той е избраният на миналия празник Трифон Зарезан. Казва, че който е лозар, няма как и да не е винар. Според него има значение кой е приемникът като млад Трифон, защото:

"Няма как да не оползотвориш гроздето, което произвеждаш.За мен празникът е важен, винаги ми е харесвал този празник. Отвътре ми е идвало настроението... Една година избрахме едно младо момче, защото нямаше кой друг, който хал хабер си няма от гледане на лозе, нито пък има лозе и годината беше доста лоша за всички."

За хубавото вино трябва имаш мерак и да имаш хубаво грозде, добре гледано през годината, както и нужните познания как да си направиш хубаво домашно вино.

"В Ново село това е традиция. Всяка къща има своята си рецепта. В Ново село лошо вино няма", категоричен е Андрей Димитров.

Преври ли виното, стопаните бързат да се похвалят:

"И вече като си направим главите на сутринта почваме да преценяваме- според което вино най- ни боли главата, значи захарта не му е превряла и му е лошо виното. Това е барометър за лошо вино - ако на сутринта те боли главата, значи виното не струва."

В Новоселския край, известен с лозята и хубавото вино, Петко Мичев избира да се занимава с лозарство и с производство на вино. Собственик и управител е на винарска изба "Дос Аламос" в село Неговановци. Избата работи от края на 2015 година и предлага бутикови вина. Обработват около 300 декара лозя на година, изкупуват грозде и от местните хора.

"За разлика от пандемията и от проблемите, които в световен мащаб създаде тя, миналата година беше, може би, от години не сме имали толкова добра реколта. Прекрасни вина направихме, които очакваме да станат и да се появят на пазара. Пандемията и сега спира процеса на работа. Покупателната способност на хората, като че ли намалява всеки ден", каза Петко Мичев.

Когато дойдох във Видин първото нещо, което ме учуди е, че няма човек, който да не разбира как се гледа едно лозе:

"Във Видин, например, всички правят вино. И го правят, защото им е като хоби. Нещо, което е останало от предците. И е една традиция, местна, която трябва да се защити. С общи усилия да не даваме възможност този бизнес да западне. Въпреки липсата на хора в района, защото това е един поминък, който е традиционен и който би могъл да изведе района напред."

За трапезата на днешния празник Петко Мичев препоръча червено вино, а на лозарите и винарите пожела:

"Честит да ни е празникът на всички нас. На всички нас, които се занимаваме с този прекрасен, даден от Бога занаят, да правим хубаво вино, да отглеждаме хубаво грозде и годината да е още по- добра от миналата!"

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как ще се отрази на ресторантьорския бранш колебливата ставка на ДДС?

От 1 януари заведенията и ресторантите у нас вече работят с 20%-на ставка на ДДС. Според съпредседателя на Българската асоциация на заведения та Ричард Алибегов , засега това не е проблем, тъй като през декември бяха проведени срещи с партиите, които през последните 3 години подкрепят 9% ставка. Това са ГЕРБ-СДС, "ДПС-Ново начало", "Възраждане"..

публикувано на 15.01.25 в 10:45
Петко Петков

Петко Петков, "Галъп": Предстои връщане на фокуса към човека, а не върху крайни и либерални идеологии

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство утре , 15 януари, от 12:00 ч. Радев забави връчването на папката, за да даде шанс на партиите да продължат с преговорите. Очаква се да бъде съставено четирипартийно мнозинство, включващо ГЕРБ, БСП и ИТН, с подкрепата в парламента на Ахмед Доган - "Демокрация,..

публикувано на 14.01.25 в 12:41

Защо има дефицит на кадри в строителството

Категорично има дефицит на кадри в строителния бранш. От няколко години фирмите изпитват проблеми с намирането на хора. Причините са няколко, заяви Любомир Качамаков, заместник-председател на Камарата на строителите в България /КСБ/ и председател на най-голямото областно представителство на КСБ- София и София област. Радио Видин: Защо се стига..

публикувано на 13.01.25 в 16:30

Професията "Туроператор" влиза в училищата

Дефицит на кадри има в сектор туризъм, проблемът се изостри след ковид. През този период туристическата дейност беше сред забранените и голяма част  от хората, които работиха в тази сфера просто се пренасочиха към други професии. Това заяви Павлина Илиева- председател на "Обединение Бъдеще за туризма". Радио Видин: Как се..

публикувано на 13.01.25 в 15:39

На какво се дължи недостигът на кадри на пазара на труда

Недостиг на кадри на българския пазар на труда има не от днес и не от вчера, а от много години. Това е един от въпросите, за които Българската стопанска камара алармира вече може би 10 години. Продължава да има недостиг на кадри, като вече става въпрос не само за висококвалифицирани кадри, а за всякакъв тип. Изчисленията са, че българската..

публикувано на 13.01.25 в 15:28

Община Ново село - стремеж към развитие и обновяване

Екипът на Радио ВИДИН гостува на Ново село - голямо, красиво и достолепно село, което е общински център. Намира се на брега на река Дунав.  Богатството и културата на новоселяни са следствие на търговията с вино и грозде по река Дунав и от съхранените традиции - на децата да се дава образование. В миналото е било изключително богато и с доста..

публикувано на 10.01.25 в 12:05
Светлин Тачев

Светлин Тачев: На прага сме на пълна делегитимация на политическата система

Държавният глава Румен Радев обяви, че ще даде още време преди връчването на папката за съставяне на редовно правителство, определяйки като безотговорно поведението на политиците.  Първият мандат ще отиде в най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ-СДС.  Преговорите между партията на Борисов, Демократична България, БСП и Има такъв народ..

публикувано на 09.01.25 в 10:00