Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ще ядем ли по-качествен хляб с въвеждането на нови стандарти

Снимка: Радио Видин

Въпросът с производството на по- качествен хляб отново стои на дневен ред, след като преди дни от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че в края на март предстои да бъдат въведени нови стандарти за родните производители на хляб и тестени изделия. Какви ще са, обаче новите изисквания, изпълними ли са те и какво казват хлебопроизводители и потребители на насъщния? В момента при производството на тестените изделия у нас се използва българско брашно, но за направата му може би се слагат и вносни пшеници, с цел подобряване на качеството. В нашите мелници не влиза най-добрата пшеница, коментираха преди дни родни производители на хляб. Стандартите ще обогатят асортимента на съществуващите, които са под логото "България", въведено още през 2011 година, обясни за радио Видин председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева. Стандартите са за пшенично, пълнозърнесто и ръжено брашна и съответните видове хляб, които се правят от тях. Боядисва ли се в момента хлябът който ядем- това попитахме Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България:

"Такова понятие "боядисан хляб" никога не е съществувало. Темата бе некоректно интерпретирана от една медия. Става въпрос за утвърдения стандарт "България", в който до миналата година ноември месец имаше "бяло" и "типово" брашно и "добруджа" брашно, както и "бял типов" и "добруджа" хляб. Сега вече от ноември 2019 година има утвърден стандарт "България" за "пълнозърнест" хляб, за "ръжен хляб" и за "ръжено-пшеничен" хляб. Тези хлябове не случайно влизат в гамата на утвърден стандарт "България". Това са хлябове, които се препоръчват и са включват в нормативната уредба за хранене на деца в училища и детски градини, както и в болнични заведения. Този стандарт е създаден, за да гарантира на потребителя абсолютен контрол по веригата на суровини и не е задължителен, а пожелателен."- подчерта Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

С въвеждането на новите стандарти се цели на потребителите да се предлагат традиционни за българската трапеза хлябове и брашна, от български суровини, приготвяни в миналото и предпочитани със своите високи вкусови качества. Разговаряхме с хлебопроизводител от Северозападна България. Според Костадин Георгиев, хлебопроизводител от Монтана така нареченото "боядисване" на хляба става с екстракт, който се получава при правенето на захар и това е безобидно:

"Аз не правя боядисан хляб и нямам опит в това отношение. Боядисването става съвсем безобидно, това е един екстракт, който се получава при правенето на захар. Той дори не е и отпадъчен продукт. Много клиенти питат защо е по- светъл хляба. Министерството на земеделието прави едни стандарти, в които коригираха цвета на брашната в България. Черното брашно беше марка 1150, сега е 950. Колкото се отива надолу като цифра, толкова е по-бяло брашното."- обясни Костадин Георгиев.

Какво казват потребителите? Какъв хляб предпочитат видинчани и очакват ли нова промяна в цените на насъщния с въвеждането на новите стандарти от идния месец? Това ги попитахме в анкета по темата:

"Това ни предлагат, това ядем, нямаме избор ... Няма нищо общо с хляба, който сме яли преди, защото това всичко са набухватели и консерванти ... Те могат да въведат стандартите, но дали ще се спазват ... То май вече не знаем какво ядем, всичко е изкуствено."- коментираха видинчани.

Разговаряхме и с продавач- консултант във фурна за хляб във Видин. Мартина Василева обясни, че според нея готвените промени едва ли ще засегнат осезаемо малките производители на насъщния в крайдунавския град.

"Хората са доволни и хлябът е топъл винаги. Фурната е от 21- 22 години и всичко опира до качеството, което предлагаме на клиентите си. Придържаме се към стандартите и всичко е гарантирано. Няма бои и оцветители в нашия хляб. Извършват ни се постоянни проверки ... За съжаление хлябът за видинчани е скъп. Хората са повечето пенсионери и парите не им стигат."- коментира Мартина ВасилеваОтличителното за видовете хляб и брашно по утвърден стандарт "България" е, че те са разработени в съответствие с европейските регламенти, като същевременно са спазени българските традиции, обясниха преди дни от Българската агенция по безопасност на храните.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Ново село - стремеж към развитие и обновяване

Екипът на Радио ВИДИН гостува на Ново село - голямо, красиво и достолепно село, което е общински център. Намира се на брега на река Дунав.  Богатството и културата на новоселяни са следствие на търговията с вино и грозде по река Дунав и от съхранените традиции - на децата да се дава образование. В миналото е било изключително богато и с доста..

публикувано на 10.01.25 в 12:05
Светлин Тачев

Светлин Тачев: На прага сме на пълна делегитимация на политическата система

Държавният глава Румен Радев обяви, че ще даде още време преди връчването на папката за съставяне на редовно правителство, определяйки като безотговорно поведението на политиците.  Първият мандат ще отиде в най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ-СДС.  Преговорите между партията на Борисов, Демократична България, БСП и Има такъв народ..

публикувано на 09.01.25 в 10:00

Ще издържи ли семейният ни бюджет на новата ценова атака?

Новата година настъпи с повишени цени на някои стоки и услуги у нас. Токът за бита за Северозападна България вече е по-скъп с около 9%. Хлебопроизводителите побързаха да реагират на повишеното ДДС на 20% и съответно повишиха цените на насъщния. От 1 януари са в сила новите цени на личните карти. Вместо 18 лева за нова лична карта трябва да..

публикувано на 08.01.25 в 10:45

Видин-Ботевград: Новият път, чийто край непрекъснато се отлага

Строителството на най-големия инфраструктурен обект в Северозападна България започна след протестите в началото на 2018 година, когато стотици жители на региона няколко поредни седмици блокираха важни пътни отсечки с искане за магистрала до Видин и тунел под Петрохан. Тогава правителството обеща, че този проект ще е приоритетен за държавата, ще се..

публикувано на 07.01.25 в 13:24

Пазарът на труда все повече ще изпитва недостиг на работна сила

Работодателите завяват нужда от 261 926 работници и специалисти през следващите 12 месеца с умения и знания в различни професионални направления, които ще са необходими за ефективната работа на предприятията. Най- търсените специалности на пазара на труда можем да видим най-ясно от проучването, проведено сред работодатели от Агенцията по заетостта..

публикувано на 06.01.25 в 14:48

Шивач, водач на МПС и спедитор-логистик са най-търсените професии в област Видин

Регистрираните безработни лица средномесечно в област Видин за периода януари – ноември 2024 година са 4 053. Равнището на безработица в областта е 14.8%, а   от януари до ноември 2024 година  на работа са  п остъпили общо 2 888 души.   Област Видин е с дял 2.6% от общо регистрираните средномесечно безработни лица в страната (155 181) за..

публикувано на 06.01.25 в 14:26

Очаквания и надежди за 2025-та - какво си пожелахме на Васильовден?

На 1 януари отново сме изправени пред поредното ново начало, изпълнени с надежди и очаквания. Каквито и да са икономическите прогнози, колкото и несигурно да изглежда бъдещето за много българи, всеки от нас отправя пожелания за себе си и най-близките си хора. Първият ден на годината народът ни нарича Сурваки. Наименованието идва от обичая..

публикувано на 01.01.25 в 10:45