Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други промени са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината, която налага приемането на нормативния акт, е осигуряването на здравословно хранене на децата. 

В проекта на наредбата е записано, че през 2018 година след преглед на съществуващите научни доказателства, документи на Европейския орган по безопасност на храните, становища на водещи международни организации и др., бяха актуализирани физиологичните норми за хранене на населението в България, в това число и за рисковата група деца от 3 до 7-годишна възраст. 

Сред другите промени е и предложението ежедневно в менюто на децата да се включва най-малко 350 грама кисело или прясно мляко и на най-малко 35 грама сирене и/или кашкавал при целодневно хранене; месото да не е претърпяло друга обработка освен охлаждане. Телешкото и свинското месо трябва да са без видими тлъстини, сухожилия и кости, недопустимо е и предлагането на промишлено произведени месни заготовки като кайма, кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици и др.

Знаят ли родители с какви продукти се приготвя храната в детските градини?

"Много хубаво готвят, доволно е детето. Няма нещо, което да не е го изяла. Дали продуктите са по българския държавен стандарт, е работа на органите, които правят проверки. Аз и да влезна, какво мога да разбера...  Менюто е сготвеното, а то откъде знаете с какво е сготвено... В предучилищната получават безплатни закуски три пъти седмично. Не мога да кажа, че са здравословни- вити банички, тестени закуски, няма плодове, няма мляко. Най- нискокачествени храни се дават в предучилищна група... Ние ходихме един- два дни на градина. Тя е от злоядите. В къщи опитваме здравословна храна, но не ни се получава... По- рано как сме се хранили? Български държавен стандарт ли е имало, когато съм гледала аз моето дете...",
заявиха видинчани.

Българският държавен стандарт (БДС) няма да бъде задължителен за продуктите за здравословно хранене на децата между 3 и 7 години. Това предвиждат промени в Наредба 6 за здравословното хранене на децата. Браншовите организации настояваха храните за децата да бъдат по БДС, за което през юни беше постигнато съгласие на Консултативния съвет към здравното министерство. Измененията и допълненията на Наредба №6 бяха провокирани от браншовите организации.


"Преди около месец разбрахме, че независимо от мотивите, водещи към тези промени, изрично не е изписано в наредбата всички храни- тестени, млечни продукти, месни продукти, които отговарят на възрастта на децата, не са изписани изрично да бъдат по БДС и утвърдени стандарти. Това събуди нашата тревога, защото дава възможност в детски градини и училища децата да се хранят с храни, чиито основни суровини са заместени от химически субстанции", сигнализира Марияна Кукушева от Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.


Храните, произведени по утвърдени стандарти, са единствените, които имат сертификат за качество и пълна проследимост на суровината от нивата до трапезата. С промените ще се гарантира влизането на сивия бизнес в училища и детски градини от една страна и второ-  доставянето на храни с неизяснен произход и състав, обобщи Марияна Кукушева.

Какви продукти се използват при приготвянето на храната в детските градини?

"Всички продукти, които са по Български държавен стандарт, утвърдени в страната, ние ги получаваме по БДС, включително и хляба, така че, тези фирми, които кандидатства при нас за доставчици на продукти, представят документи, и на всяко зареждане се представят документи, за произхода на абсолютно всеки продукт, на всяка стока, която влиза в детската градина", обясни Светлана Петкова- директор на ЦДГ "Зорница" - Видин.

Менюто се изработва от медицинско лице, домакин и готвач. След това се утвърждава от директор и едва тогава предстои неговото изпълнение:

"Работим по специални рецептурници, които са утвърдени от Министерството на здравеопазването. Рецептите са много, доста разнообразни. Имаме изисквания, които спазваме- колко грама на ден се полага на дете плод и зеленчук, колко грама се полага млечен продукт. Това се следи ежедневно. В края на всеки месец изготвяме справки, в които отчитаме в проценти дали сме постигнали тези грамажи дневни. Тези справки ежемесечно се представят в РЗИ"- допълни Светлана Петкова. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буковец: Голямо село с млади хора

Гостуваме виртуално на село Буковец , община Видин. Село Буковец е едно от големите села в общината. Разположено е на 12 км югозападно от град Видин. То е и едно от малкото останали села на територията на общината, в които все още има функционираща детска градина. Венцислав Кирилов е трети мандат кмет на село Буковец и усилено работи за селото,..

публикувано на 17.01.25 в 11:41
Тома Ушев

Тома Ушев: Ако трябва едно правителство да е Слейър, това прилича повече на чалгаджийска формация

Повече от два месеца след предсрочните избори на 27 октомври редовното правителство е факт.  Тройна коалиция, съставена от ГЕРБ, БСП и ИТН, с парламентарната подкрепа на ДПС на Доган, ще управлява страната.  Мнозинството е от 126 депутати.  Какви са хоризонтите пред кабинета "Желязков" и възможно ли е той да бъде устойчив?  Ще успее ли..

публикувано на 16.01.25 в 10:00

Как ще се отрази на ресторантьорския бранш колебливата ставка на ДДС?

От 1 януари заведенията и ресторантите у нас вече работят с 20%-на ставка на ДДС. Според съпредседателя на Българската асоциация на заведения та Ричард Алибегов , засега това не е проблем, тъй като през декември бяха проведени срещи с партиите, които през последните 3 години подкрепят 9% ставка. Това са ГЕРБ-СДС, "ДПС-Ново начало", "Възраждане"..

публикувано на 15.01.25 в 10:45
Петко Петков

Петко Петков, "Галъп": Предстои връщане на фокуса към човека, а не върху крайни и либерални идеологии

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство утре , 15 януари, от 12:00 ч. Радев забави връчването на папката, за да даде шанс на партиите да продължат с преговорите. Очаква се да бъде съставено четирипартийно мнозинство, включващо ГЕРБ, БСП и ИТН, с подкрепата в парламента на Ахмед Доган - "Демокрация,..

публикувано на 14.01.25 в 12:41

Защо има дефицит на кадри в строителството

Категорично има дефицит на кадри в строителния бранш. От няколко години фирмите изпитват проблеми с намирането на хора. Причините са няколко, заяви Любомир Качамаков, заместник-председател на Камарата на строителите в България /КСБ/ и председател на най-голямото областно представителство на КСБ- София и София област. Радио Видин: Защо се стига..

публикувано на 13.01.25 в 16:30

Професията "Туроператор" влиза в училищата

Дефицит на кадри има в сектор туризъм, проблемът се изостри след ковид. През този период туристическата дейност беше сред забранените и голяма част  от хората, които работиха в тази сфера просто се пренасочиха към други професии. Това заяви Павлина Илиева- председател на "Обединение Бъдеще за туризма". Радио Видин: Как се..

публикувано на 13.01.25 в 15:39

На какво се дължи недостигът на кадри на пазара на труда

Недостиг на кадри на българския пазар на труда има не от днес и не от вчера, а от много години. Това е един от въпросите, за които Българската стопанска камара алармира вече може би 10 години. Продължава да има недостиг на кадри, като вече става въпрос не само за висококвалифицирани кадри, а за всякакъв тип. Изчисленията са, че българската..

публикувано на 13.01.25 в 15:28