Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасовден е- празнуват хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари

Снимка: БНР

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. В "Посоките на делника" се срещаме с представители на различните професии които празнуват днес. Цветарите раздават красота за весели, а и за тъжни поводи. Надали има човек, който не е влизал в цветарски магазин. Ухае магическо на различни аромати. Цветарят Сашо Стойков има малко магазинче в района на пазара и дори не знаеше, че има празник днес. 


"От седем години съм в този бизнес. Сам правя букетите. Научил съм се сам...Цветята са предимно от Холандия и Турция. Български са розите, но през лятото..."


Безспорно ежедневието на цветарите не е сиво, защото са заобиколени от толкова много пъстрота. Другият цветен магазин, който посетих, е в центъра на Видин. Въпреки дъждовното време, в пъстрия магазин ме посреща усмихната млада дама и веднага подхващаме разговор за работата и. Казва се Радостина Петкова и е убедена, че цветар не е само човек, който произвежда или продава цветя, а е човек, който обича красотата:

"...Обичам цветята. Карала съм курсове, за да се науча да правя букети...Трябва да имаш фантазия за да ги правиш... Кактусите ги купуват тийнейджърите...У дома също имам цветя. И на работа, и у дома, съм заобиколена от цветя...Пожелавам на всички да обичат цветята..."


Следващата ни дестинация във Видин е школа за шофьорски курсове, защото днес празнуват и шофьорите. С младия авто инструктор Александър Трифонов разговаряхме за шофьорите и курсовете:

"...Около 60 човека на година минават при нас...Сега интересът е насочен към камионите...Важното е на пътя да бъдем внимателни. Не трябва да се бърза. Автомобилът е средство да се придвижим от точка А до точка Б..."

Докато бях в школата една млада жена видимо развълнувана благодареше на инструкторите. Да беше взела книжка същият ден. То радостта от взимането на книжка е голяма, а пътя не е лесен. Ето какво сподели Василка:

"Много съм щастлива, че взех книжка. Дойдох от Германия да изкарам курсовете тук и  сега се връщам при съпруга ми и детето..."

На една млада дама Дебора пък и предстоеше кормуване и с нетърпение чака да вземе книжка.

"...Не е трудно. Аз и преди съм карала. Шофьорите във Видин карат много невнимателно, а трябва да са по- предпазливи..."

Днес празнуват и хотелиерите. Всеки от нас е бил в хотел, но зад цялата организация, която хич не е лесна, стоят много хора, а над тях е управителят. "Хотелът не е просто сграда, в която хора отсядат за по няколко дни. Това е жив организъм, чието сърце бие със сърцата на неговите служители, и като всеки жив организъм може да страда от смъртоносни болести" - пише Артър Хейли в книгата си "Хотел" и наистина е така. Таня Тошева е управител на елитен видински хотел вече 13 години и от нея научаваме как работи тази система:

"Много е важно подбора на персонал. Във Видин, и не само във Видин, е трудно, но аз успявам да събера работещ екип. Един управител се грижи не само за хотелската част, а и за ресторантската... Гостували са ни много известни личности. Не се държат надменно. Като обикновени клиенти са. Пожелавам си да дойде истинското лято, а на колегите успех..."


Хлебарите също празнуват днес. Има продукти, с които толкова сме свикнали, че ги приемаме като даденост и не се замисляме, че зад някои от тях се крие богата символика и дори митология. Един от тях е хлябът. Старите хора казват, че "никой не е по-голям от хляба", хляб не се изхвърля, а църквата го използва при причастие, тъй като е символ на плътта Христова. Тези примери показват огромното му символно значение. Но с хляба са свързани и редица други митове от доста по-практическо естество: че от него се дебелее, че съдържа много сол, че някои видове са „по-полезни” от други и дори, че вреден. Въпреки това хлябът си остава най-популярната храна. Милен Ангелов е хлебар и работи във фурна в района на пазара. Разказва ни за професията:

"Ставам рано. В 6.00 часа трябва хляба да се пече...Научил съм занаята при един приятел...Аз лично ям бял хляб. У дома не меся. Тук ми стига..."


Ангел Ангелов е приятел на Радио Видин и чест гост в предаването "Неделник". Той обича хляба. Качественият хляб. И благодарение на хлебната си къща учи много деца и възрастни да си приготвят хляб. Истински хляб.

"Професията на хлебаря е тежка и те трябва да празнуват не само на тази дата. Стават рано и работят при високи температури...От край време хляба е ценен за българина..."
- коментира Ангел.

"Те ти, булка, Спасовден!" - често използваме този израз, а откъде идва и с какво значение е натоварен- чуйте в звуковия файл.. 



 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще работят ли младежите по специалността си след гимназията

Около половината от гимназистите, които завършват средно образование, няма да работят това, за което са учили. Това показва изследване на Института за пазарна икономика за 2024 година. В проучването се съпоставят различните специалности, които се завършват, приемът в професионалното образование и профилът на икономиката, обясни за Радио ВИДИН..

публикувано на 25.11.24 в 11:00

Село Куделин- най-северната точка на България

Днес гостуваме в село Куделин- най-северната точка на България при устието на река Тимок. Намира се в община Брегово, област Видин. Старото име на селото е Влашка Раковица. През 1934 г. е преименувано на името на владетеля на "Браничевската земя" Куделин. Историята на братята Дърман и Куделин е малко позната, но важна страница от средновековното..

публикувано на 22.11.24 в 16:56

В Деня на християнското семейство: Колко е важен бракът?

На 21 ноември отбелязваме Деня на християнското семейство - повод да се замислим върху значението на семейството и брака като основи на духовния и социален живот. В съвременното общество, обаче, много млади хора избират да живеят заедно и без да сключват брак. Какви са причините за възникването на тези тенденции? Според социалния..

публикувано на 21.11.24 в 13:42

Чувстват ли се сигурни на работните си места хората в предпенсионна възраст?

Застаряването на населението в Европейския съюз (ЕС) е един от най-сериозните проблеми, с които повечето страни ще се сблъскат в близко бъдеще. Съществуват сериозни опасения за предизвикателствата, които все по-застаряващото население поставя пред икономическите и социални условия в момента. Делът на младите хора (на възраст 0-14 г.) в EС до..

публикувано на 20.11.24 в 10:45

Северозападът - слаба икономика, застаряващо население, лоши пътища

Остават ли Видин и Северозападният регион на последно място по икономическо, демографско и социално развитие? Институтът за пазарна икономика представи традиционния си доклад "Регионални профили: показатели за развитие 2024".  Тазгодишното проучване показва, че изпреварващият икономически растеж в няколко от по-малките области в България..

публикувано на 19.11.24 в 13:49

Как помага кариерното ориентиране на учениците и кога да започне

Изборът за бъдещото професионално развитие е още в училище. Как правилно да се насочат учениците, обяснява Силвия Ставрева от Центъра за подкрепа на личностното развитие  с предмет на дейност кариерно ориентиране и консултиране във Видин. "Центърът работи с ученици от I-ви до XII-ти клас и в тази връзка нашата програма за работа с тези..

публикувано на 18.11.24 в 12:31

Село Неговановци - съвременно, обновено и съхраняващо традициите

Екипът на Радио ВИДИН гостува в близкото до Видин село Неговановци. То се намира н а 12 км от областния град.  Красиво и благоустроено е Неговановци.  Впечатлява с големия и обновен площад с красиви декоративни дървета и добре поддържани зелени площи.  Смята се, че Неговановци е лицето на община Ново село, защото е първото село, което..

публикувано на 15.11.24 в 12:00