Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да познаем качествения козунак

Снимка: Радио Видин

В средата на страстната седмица, на Велика сряда, започва и подготовката за празничната великденска трапеза. Част от нея са и козунаците. От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите апелират към клиентите да четат внимателно етикетите, защото там е посочено дали за направата на традиционния сладкиш са ползвани бои и есенции. 

И тази година видинчани ще разчитат на магазинната мрежа за празника. 
"Пазарувам си от едно и също място- фурна в града, където ги правят много вкусни и аз им имам доверие ... Не умея да меся домашен козунак, защото това е специфична работа и майка ми го правеше преди години, но сега си купуваме" - бяха част от мненията на видинчани.
Валентин Горчев е собственик и управител на хранителен магазин в един от кварталите на Видин. От години той зарежда козунаци за своите клиенти от един и същи производител. Доволен е и твърди същото за купувачите. 
"Нямам рекламации до момента и клиентите са доволни. Спазвам традицията и тази година зареждам от един и същ видински производител, защото всички сме доволни от него."
Половината от потребителите ще си купят козунаци, които се правят от миксове, тъй като цената им е под и около 1 лев. Нормалната цена в момента е 2 лв. за 500 грама продукт, коментира за Радио ВИДИН председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Монтана Костадин Георгиев. 

"Няма основание за повишаване на цената на козунаците в момента. Може би от следващия месец ще има такова, на засега не трябва да има такова. За потребителите етикетите не са толкова ясни- има неща, които са изписани и обикновените хора не ги разбират. Агенцията по храните си върши работата и етиката на обслужването не е нарушена, според мен. Не би трябвало да има притеснение у потребителите, предвид и извършваните проверки, които се извършват ежемесечно. Шега с храната не трябва да има и подвеждане на клиентите- също" - каза Костадин Георгиев. Според него купувачите ще предпочетат качествените изделия, направени от истински яйца, масло и мляко. Проверките, които се извършват, допълнително допринасят за подобряване качеството на празничните великденски козунаци. 

За съжаление, съществуват производители, които се появяват кампанийно, за да оберат урожая от празниците и точно те принадлежат към сивия сектор. За това какво трябва да съдържа един козунак, разговаряхме с Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. 
"Козунакът трябва да съдържа бяло брашно, яйца или яйчен меланж, животинско или растително масло и захар. Това са основните продукти и понеже те не са със символични цени, е нормално ниският ценови клас на козунаците да поставя под съмнение тяхното качество. Най- важното е потребителите да търсят името на производителя на етикета на предлаганата стока. Имаме сериозно нарушение в повишение на цените в една голяма верига хранителни хипермаркети, която присъства във всички големи градове на страната, включително и във Видин. Търсете българските производители, които са идентифицирани, върху етикета на стоката" - посъветва Мариана Кукушева.

Потърсихме представители на двата големи хранителни хипермаркета във Видин, но оттам категорично отказаха всякакъв коментар без специално разрешение от централите на хранителните вериги. А цените на празничните козунаци, предлагани от тях варират от 1.50 до 5 лв. 
Ако пък все още не сте решили какъв козунак да си купите за Великден, ви предлагаме една интересна рецепта за домашно направен от Веска Лилова, която дълги години е живяла в Италия и ни разказа и за част от традициите, свързани с празника там. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лехчево: Едно от най-големите населени места в област Монтана

Лехчево е село в Северозападна България. Намира в община Бойчиновци, област Монтана.  Най-старият писмен документ за село Лехчево се съхранява в ориенталския отдел на Народна библиотека "Кирил и Методий" в град София. Това е една данъчна книга, в която е отбелязано събраното през 1430 година "джизие" (така са наричали личния данък, който всеки..

публикувано на 29.11.24 в 15:03
Теодора Макавеева

Теодора Макавеева: Всеки регионален журналист ще излъже, ако каже, че не му е оказван натиск

Българските журналисти работят под непрекъснат стрес, който отключва тревожност, безсъние, стига се дори до прегаряне в професията, показва седмото поредно проучване на Асоциацията на европейските журналисти в България за медийната свобода в страната.  Кои са факторите за този съпътстващ делника стрес на хората в медиите?  Ще намерят ли отговор..

публикувано на 28.11.24 в 10:05
Илия Вълков

Илия Вълков: Журналистите направиха всичко възможно през годините да намалят до минимум доверието

Българските журналисти работят под непрекъснат стрес, който отключва тревожност, безсъние, стига се дори до прегряване в професията, показва седмото поредно проучване на Асоциацията на европейските журналисти в България за медийната свобода в страната.  Кои са факторите за този съпътстващ делника стрес на хората в медиите?  Ще намерят ли отговор..

публикувано на 28.11.24 в 10:00

Заложници ли са общините на политическата безтегловност?

Политическата обстановка в края на годината у нас остава напрегната и нестабилна. Българите се питат дали този път ще се сформира правителство и дали страната най-накрая ще преодолее дългогодишната политическа криза. За съжаление, потърпевши от нестабилната политическа ситуация се оказват и общините, които продължават да разчитат на сигурно..

публикувано на 27.11.24 в 10:45

Светослав Славчев: Без държавата да се намеси, няма как Видин да излезе от дъното

"Статистически вече не сме най-бедните, съревноваваме се с няколко области, като това, разбира се, не ме успокоява. Тук обаче Общината не може да направи кой знае какво. Общината и Общинският съвет могат да съдействат всячески на инвеститори и да има прозрачност в тази връзка, но липсата на инфраструктура е главният фактор, липсата на газова връзка,..

публикувано на 26.11.24 в 14:14

Ще работят ли младежите по специалността си след гимназията

Около половината от гимназистите, които завършват средно образование, няма да работят това, за което са учили. Това показва изследване на Института за пазарна икономика за 2024 година. В проучването се съпоставят различните специалности, които се завършват, приемът в професионалното образование и профилът на икономиката, обясни за Радио ВИДИН..

публикувано на 25.11.24 в 11:00

Село Куделин- най-северната точка на България

Днес гостуваме в село Куделин- най-северната точка на България при устието на река Тимок. Намира се в община Брегово, област Видин. Старото име на селото е Влашка Раковица. През 1934 г. е преименувано на името на владетеля на "Браничевската земя" Куделин. Историята на братята Дърман и Куделин е малко позната, но важна страница от средновековното..

публикувано на 22.11.24 в 16:56